Arjen van Gijssel trad vorige week maar liefst zes keer op in de Mattheus Passion, in Zwolle, Enschede, Oldenzaal en met als hoogtepunt drie optredens van de Mattheüs Passion in Deventer in de Grote of Lebuïnuskerk. Foto: Hans Nijs.

Arjen van Gijssel trad vorige week maar liefst zes keer op in de Mattheus Passion, in Zwolle, Enschede, Oldenzaal en met als hoogtepunt drie optredens van de Mattheüs Passion in Deventer in de Grote of Lebuïnuskerk. Foto: Hans Nijs.

Een zingende wethouder vol passie

Muziek

RUURLO – Ruurloër Arjen van Gijssel moest zich vorige week in aanloop naar Pasen in allerlei bochten wringen om al zijn afspraken in zijn werkagenda na te kunnen komen. Zijn politieke functie als wethouder van gemeente Berkelland riep hem diverse malen naar het gemeentehuis in Borculo. Maar ook zijn grote passie voor muziek riep hem. 

Door Jan Hendriksen

Zo stond onder meer op dinsdag het wekelijkse college overleg met burgemeester en wethouders op de agenda, evenals een raadsvergadering. Maar in aanloop naar Pasen moest Van Gijssel ook volop aan de bak voor de repetities en optredens die hij als professioneel zanger met Consensus Vocalis en het Deventer Vocaal Ensemble jaarlijks geeft met de Mattheüs Passion in Overijssel. 

Het was dan ook ‘rennen en vliegen’ voor de veelzijdige Ruurloër. Maar het lukte. Zo trad Van Gijssel maar liefst zes keer op in de Mattheus Passion, in Zwolle, Enschede, Oldenzaal en met als hoogtepunt drie optredens van de Mattheüs Passion in Deventer in de Grote of Lebuïnuskerk. De veelgeroemde kruisopstelling in de Deventer kerk is niet alleen een theoretische gedachte, maar zorgt voor een hele andere beleving van de gewijde muziek. Van Gijssel hoort van bezoekers namelijk vaak dat juist de kruisopstelling de uitvoering in deze kerk zo bijzonder maakt. “Het idee van de dubbelkorigheid wordt hier maximaal benut. Het publiek hoort én ziet de dialoog tussen de twee orkesten van Concerto d’Amsterdam en de drie koren: het Deventer Vocaal Ensemble en het Nieuw Vocaal Ensemble en het Stadsjongenskoor Oldenzaal. En dat maakt het geheel nog intenser. Visueel en auditief vormt de opstelling een kruis. Het idee is ontstaan vanuit het klankeffect, maar klopt ideaal met de muzikale structuur. De Matthäus Passion in Deventer is de enige passie-productie in Nederland waar de dubbelkorigheid zo goed tot zijn recht komt”, meent de wethouder.

Reurle live
Van Gijssel mocht in Deventer als koorlid ook een kleine solorol vervullen. “Dat maakte elke voorstelling wel tot een spannende zaak’, bekent de zingende wethouder. Hij zal in september naar verwachting ook zijn medewerking verlenen aan Reurle Live tijdens de Ruurlose Septemberfeesten. “Maar dat zal muziek van een geheel ander genre zijn, zo kan ik al wel verklappen”, klinkt het, met daarbij een grote glimlach.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant