Gezamenlijk zongen Sing a Song, @Seven en AmaZing het nummer ‘This little light’. Foto: Jan Hendriksen

Gezamenlijk zongen Sing a Song, @Seven en AmaZing het nummer ‘This little light’. Foto: Jan Hendriksen

Bevrijdingsconcert in Ruurlo: we moeten de vrede koesteren

Muziek

Drie koren en Sophia’s Lust zorgen voor sfeervolle avond

Door Jan Hendriksen

RUURLO - “Ik hoop dat jullie na dit concert met een gevoel van hoop, liefde en bewustwording naar huis gaan. We moeten de vrede koesteren. Hoewel? Dat is niet gemakkelijk en vanzelfsprekend nu er binnen Europa op relatieve korte afstand van ons een verschrikkelijke oorlog woedt.” Met deze woorden sloot bestuurslid Marijn Dijkman van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo zaterdagavond in een goed bezette grote zaal van het Kulturhus het sfeervolle Bevrijdingsconcert af. Onder de aanwezigen was ook burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. 

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar bijna iedereen heeft via overlevering van generatie op generatie gehoord over of te maken gehad met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. “En dan is het mooi dat er vanavond door verschillende generaties medewerking wordt verleend aan dit Bevrijdingsconcert.” Marijn Dijkman doelde hiermee op de muzikale inbreng van jong en oud, zoals kinderkoor Sing a Song, de vocalgroep @Seven, het vrouwenensemble van AmaZing en de muzikanten van Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust. 

Thema
Dijkman vroeg tevens aandacht voor het jaarthema ‘Leven met oorlog’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023. Het was namelijk ook als thema aan het concert gekoppeld vanwege de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving, ook de onze.

De avond werd traditioneel geopend met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Kinderkoor Sing a Song onder leiding van Karin Hukker begon vervolgens het concert met het nummer ‘Kind zijn’ gevolgd door ‘Mijn kleine Presidentje’ en ‘Morgen een dag zonder zorgen’.De kinderen sloten hun optreden af met het swingende ‘Kinderbevrijdingslied’ dat letterlijk het gevoel van vrijheid gaf doordat ze het nummer zowel zongen als dansten. Aansluitend werd gezamenlijk door Sing a Song, @Seven en AmaZing ‘This little light’ gebracht.

Boodschap
Vervolgens was het de beurt aan @Seven dat met ‘Omgekeerde tijd’ van Stef Bos haar bijdrage opende gevolgd door het lied ‘Als wij niets doen’ uit de musical Soldaat van Oranje en ‘Fight Song’, een krachtig nummer met de boodschap: ‘Wat er ook gebeurt ik vecht terug’. @Seven, dat op piano beurtelings werd begeleid door Karin Hukker, Irene Blikman en Esther Wiegerinck, besloot haar aandeel in het Bevrijdingsconcert met ‘I wanna be free’.
Na een korte pauze las ladyspeaker Karin Klomp het gedicht “De vrijheid kwam in het voorjaar’ van Ankie Peypers voor. De vloer was vervolgens voor het koor AmaZing dat ook vier liedjes liet horen: ‘Feed the Birds’, ‘Never One Thing’ ,‘Set me as a seal’ en als afsluiting ‘Summertime’ afkomstig uit de opera Porgy and Bess. Dit laatste nummer met achter de piano Corinne Middelplaats ging ook over vrijheid, ook al was dat in een andere vorm: namelijk de bevrijding van Bess uit de handen van haar gewelddadige man.

Hoop
Het laatste deel van het concert was voor de muzikanten van Sophia’s Lust. Ze hadden er relatief lang op moeten wachten maar hun uitvoering van de nummers ‘Hine e Hine’ en ‘Night before Battle’ was prachtig. Met ‘Arsenal’ sloot Sophia’s Lust onder leiding van dirigent Mark ten Breul het concert af met het typische geluid van beroemde marsmuziek in een harmoniejas gestoken. Een concertmars met een mooie muzikale melodielijn en een klassieker in de harmoniewereld. De muziek straalde enthousiasme en hoop uit. En met datzelfde enthousiasme en hoop ging het publiek huiswaarts.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant