Zanggroep Akkoord verleent haar medewerking aan 'Top 2000 in de kerk' door enkele liederen uit de Top 2000 te vertolken.
Zanggroep Akkoord verleent haar medewerking aan 'Top 2000 in de kerk' door enkele liederen uit de Top 2000 te vertolken. Zanggroep Akkoord

Top 2000 in de kerk: ‘We hopen op een langdurige eindejaar-traditie’

Muziek

BELTRUM - Ze zitten bij elkaar in het vergaderzaaltje achter de kerk; Margreet Bleumink, Yvonne Kok, Jacqueline Slütter, Anny Helmers en Eugenie Schuurmans. Gezamenlijk de Werkgroep Top 2000, verbonden aan de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk in Beltrum. De dames zijn op verschillende terreinen actief voor de eigen kerk en aanverwante kerkgemeenschap. Samen zetten ze zich in voor het nieuwe initiatief ‘Top 2000 in de kerk’. “De wens bestond om in de kerk ook alternatieve vieringen te organiseren naast de reguliere vieringen, die voor wat betreft aantallen steeds minder werden”, begint Margreet Bleumink. “Er bestond al langer de wens aan het einde van het jaar een keer een viering te organiseren die in het teken zou staan van muziek uit de Top 2000. De Top 2000 hoort inmiddels bij de vaste items aan het eind van het jaar. Iedereen heeft herinneringen aan zijn of haar eigen voorkeur muziek.”

Door Henri Walterbos

“In de PKN (Protestantse Kerk Nederland,HW) kerken komen Top 2000 vieringen al meer voor, maar in katholieke kerken minder”, weet Yvonne Kok, initiator van de dienst. “Toen wij hier met andersoortige vieringen aan de gang gingen, een gedachte en verzoek vanuit de locatieraad, kwamen wij op het idee om hier in Beltrum in de kerk ook iets van een Top 2000 dienst te organiseren, op onze eigen manier met Beltrumse invulling. ”

De Top 2000 viering op zaterdag 17 december vindt plaats in de kerk maar is echter geen kerkdienst. Het heeft geen kerkelijk karakter. “Om die reden noemen we het ook geen Top 2000 viering. Dan associëren mensen het al heel gauw met een kerkdienst. Daarom noemen wij het ‘Top 2000 in de kerk’, al valt het wel onder de vlag van de parochie”, vertelt Margreet. “Het is ook om het gebruik van de kerk te stimuleren, zoals ook een filmavond waaraan gedacht wordt”, vult Yvonne aan. “Een jaar of 3, 4 geleden ongeveer, nog voor corona, hebben we dit initiatief opgepakt. We zijn toen al wel bij elkaar geweest maar vanwege corona kon het allemaal niet doorgaan. Begin van het jaar hebben we het weer opgepikt. Top 2000 leeft bij een heel groot publiek. Het is een prachtige traditie aan het einde van het jaar. We willen die typische sfeer ook tijdens ‘Top 2000 in de kerk’ creëren.”

Verhaal
Er werd gekeken naar welke liedjes voorbij moesten komen en hoe het een en ander in te vullen. Jacqueline hierover: “We zeiden direct al dat het ons leuk leek dat mensen uit de parochie, jong en oud, een bepaald verhaal zouden hebben en daar dan weer aan gelinkt een liedje uit de Top 2000. Dat nummer bij hun verhaal mogen ze zelf bepalen. We hebben bijvoorbeeld iemand die vertelt over zijn boerenleven, waar hij een nummer van Normaal bij heeft uitgezocht. Dat lied wordt dan gebracht door een Duo Mengelmoes uit Beltrum.”

Voor de invulling van het programma van de eerste editie werden mensen persoonlijk benaderd om hun verhaal te vertellen en hier een, in hun ogen, toepasselijk nummer bij uit te zoeken. “Er zullen in totaal 4 nummers gebracht worden die voorafgegaan worden door een zeer persoonlijk verhaal,” vertelt Eugenie. “Een van de verhalen wordt verteld door twee kinderen die vanuit het westen van het land in Beltrum zijn komen wonen en zo blij en dankbaar zijn dat ze hier de rust hebben gevonden. Zij zijn lyrisch over Beltrum.” Tussen de andere nummers door klinken gedichten en teksten waar Top 2000 nummers bijpassen. ‘Top 2000 in de kerk’ bestaat uit in totaal 10 Top 2000 nummers.”

Uitvoerenden van de nummers zijn zanggroep Akkoord, Duo Weerkommen, Duo Mengelmoes, en een Beltrums kinderkoor. Anny Helmers is bezig met de invulling van het kinderkoor. “Ik werk mee aan een paar kindervieringen, zit in de werkgroep ‘Onder de regenboog’. Ik heb wat ervaring met andersoortige vieringen die we al eerder in Beltrum organiseerden. We hebben de school gevraagd of zij met een kinderkoor ook een liedje wilden uitvoeren. Dat past helemaal bij het thema en de tijd van het jaar. Zij gaan een nummer van Guus Meeuwis doen, voorafgegaan door een tekst van dorpsverbinder Chantal Papen. Op deze manier krijg je wel een afspiegeling van de Beltrumse gemeenschap. We hopen dat Jan en alleman eropaf komt, jong en oud.”

Adviezen voor de invulling van de viering werden ingewonnen bij dominee Hans Hinkamp uit Lichtenvoorde, die over de nodige ervaring beschikt, aangaande andersoortige vieringen. “Hij heeft ons heel wat nuttige adviezen gegeven”, is Margreet blij. “Zoals bijvoorbeeld de opbouw van de avond, het genre liedjes.”

Goed doel
De entree is gratis. Er is wel gelegenheid voor een vrijwillige gift, ten bate van een nog nader te bepalen goed doel, ten bate van de parochie. “We hopen op een langdurige eindejaartraditie”, spreekt Yvonne uit. “Dezelfde formule bijvoorbeeld, maar dan dat mensen zich dan zelf aan kunnen melden met hun verhaal en een toepasselijk nummer. We hopen dat er 17 december veel mensen opafkomen. We hopen op deze manier een wat breder publiek naar de kerk te trekken.” Na afloop is er gelegenheid om gezellig bij te praten onder het genot van een kopje koffie of drankje. Zowel na afloop of als voor officiële aanvang van het geheel klinkt livemuziek. Vooraf door Duo Mengelmoes en na afloop Duo Weerkommen op de achtergrond. De werkgroep verwacht dat de dienst ongeveer een uur duurt.

‘Top 2000 in de kerk’ vindt plaats op 17 december, aanvang 19.00 uur. Margreet en Yvonne praten het geheel aan elkaar, of leggen de bruggen tussen de verschillende nummers, zowel Engelstalig, Nederlandstalig als dialect.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo