Riko Fukuda speelt in Ruurlo op een historische vleugel. Foto: Annelies van der Vegt
Riko Fukuda speelt in Ruurlo op een historische vleugel. Foto: Annelies van der Vegt

Pianiste Riko Fukuda In de ban van Napoleon

Muziek

RUURLO – De bekende pianiste Riko Fukuda speelt op 30 oktober werken van Dussek en Beethoven op een historische vleugel, gebouwd door John Broadwood in 1807. Het concert vindt plaats in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo en begint om 15.00 uur.

Riko Fukuda, de gerenommeerde Japanse pianiste, expert in het bespelen van historische piano’s, neemt ons mee terug in de tijd. Zij speelt namelijk werken die Beethoven en Dussek componeerden tussen 1806 en 1809. Napoleon en Beethoven waren ook tijdgenoten. Eerst bewonderde de componist de staatsman, maar nadat Napoleon zichzelf tot keizer had uitgeroepen was hij helemaal klaar met hem.

In april 1809 verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Frankrijk. In mei werd Beethovens woonplaats Wenen ingenomen. De Habsburgse keizerlijke familie was al op de vlucht geslagen met Beethovens leerling, aartshertog Rudolph von Habsburg, de zoon van de keizer. Onder de indruk van deze dramatische omstandigheden schreef Beethoven zijn op. 81a ‘les Adieux’; hij droeg het werk op aan de aartshertog. Jan Ladislas Dussek werd in 1760 geboren in Bohemen (nu Tsjechië), maar hij was bijna overal in Europa actief als hofmusicus en pianovirtuoos. Uiteindelijk trad hij in 1803 in dienst van de Pruisische prins Louis Ferdinand. Aan de vooravond van de slag bij Jena, op 10 oktober 1806, sneuvelde de prins bij Saalfeld. Dussek was geschokt en componeerde als reactie zijn Elégie sur la mort du prince Louis Ferdinand. Hij was nu zonder dienstverband en keerde in 1807 terug naar Parijs. Hij trad in dienst van Talleyrand, minister van Napoleon. Als dank voor deze aanstelling componeerde hij de Sonate op. 70 ‘Le retour à Paris’. Muziek als kroniek van de geschiedenis.

Riko Fukuda, geboren in Tokyo, studeerde hobo aan het Toho-Gakuën Conservatorium. Vanaf haar derde jaar kreeg ze pianoles. In 1989 ontving Riko een Nederlandse beurs om historische uitvoeringspraktijk op fortepiano’s te studeren bij Stanley Hoogland aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Inmiddels heeft ze naam gemaakt als solist en kamermuziekspeler. Door de samenwerking met haar man Edwin Beunk, verzamelaar en restaurateur van historische piano’s, is ze constant in de gelegenheid om op verscheidene fortepiano’s uit de 19de eeuw te bespelen en inmiddels is ze een autoriteit op dit gebied.

Inleidingen
Om 14.00 uur vertelt Willem Boelhouwer over de roerige tijden die de overgang vormden tussen classicisme en romantiek. Daarna licht pianorestaurateur Edwin Beunk de verschillen in klank en constructie toe tussen de vleugel uit de vroege 19de eeuw, die Riko zal bespelen, en moderne instrumenten. Beide inleidingen zijn gratis.
Toegangskaarten kosten 21,50 euro en kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl of aan de kassa. Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant