Fabulous Fif-teen in actie tijdens Paaspop Zieuwent.
Fabulous Fif-teen in actie tijdens Paaspop Zieuwent. Carlo Stevering

‘Het wordt een zeer gevarieerde en verrassende voorstelling’

Muziek

Dubbel theater-concert Fabulous Fif-teen en  Crescendo

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Zo’n 15 jaar geleden begonnen 15 Beltrumse meiden het koor Fifteen, inmiddels uitgegroeid tot een volwassen 12 jonge vrouwen tellende zangband; Fabulous Fif-teen uit Beltrum, met haar eigen begeleidingsband bovendien. “We zaten met elkaar op de basisschool en mijn moeder was dirigente bij een kerkkoortje dat af en toe wel eens in de kerk zong, met kerst bijvoorbeeld. We vonden het toen best wel leuk om samen te zingen en hebben we dat doorgezet, buiten de kerk, niet wetende dat het zo ver zou komen en we nu nog steeds bestaan,” lacht zangeres Rosan Asschert. De zanggroep timmerde enthousiast aan de weg, iets dat niet onopgemerkt bleef. Optredens waren een feestje, het sprak zich rond en de eigen dialectmedley op PigPop Beltrum in 2018, met hits als ‘Alie’ en ‘Annie uut de bochte’, kreeg op sociale media de nodige aandacht.

Het zanggezelschap is zeer veelzijdig en ontwikkelde zich muzikaal zeer verdienstelijk en nog steeds spat het onbevangen enthousiasme van het begin ervan af. In 2018 werd tijdens het Rabobank Open Podium in Amphion Doetinchem de publieksprijs gewonnen, er werd opgetreden op het Stadsfeest Doetinchem, in de coronaperiode werden online quarantainesessions gelanceerd, met tussendoor nog een keer een optreden bij Erve Kots.

Een bijzondere
avondvullende
show met de
titel ‘Spot On’

 
Dit jaar stond Fabulous Fif-teen zelfs al twee keer op grote podia; Paaspop Zieuwent en een volle feesttent op het eigen Beltrumse Volksfeest. “Ik weet wel dat ik de eerste keer wel weer zenuwachtig was om het podium op te gaan,” weet Rosan nog. “Best wel spannend na twee jaar corona van niet optreden en repeteren. We repeteren alweer een hele tijd wekelijks met elkaar, met één keer in de maand de band erbij. We proberen ons altijd zoveel mogelijk voor te bereiden. We willen wel kwaliteit neerzetten,” vertelt mede-zangeres Lotte de Vogel.
“Van festivals krijgen we allemaal heel veel energie. Het is dan nog weer extra leuk dat het publiek zo meedoet. Daar krijg je weer extra energie van. Het is erg fijn om na twee jaar corona weer live met elkaar te kunnen repeteren. We hebben het een keer online gedaan, maar dat was geen succes. Dat was eens en nooit weer,” lacht Lotte er nu om. “Het was wel weer wennen en best wel heel gek eerst. Het heeft uiteindelijk wel weer geleid tot waar we nu staan, met bijvoorbeeld twee nieuwe medleys. Daar krijgt iedereen weer veel energie van en werkt inspirerend.”

Samenwerking
Zong de zanggroep in het begin vooral in de kerk, tegenwoordig staat de groep vooral en het liefst op festivals, evenementen of in het theater. “Theater hebben we al enkele keren gedaan en is ontzettend leuk om te doen,” ervoer Lotte. “We zien dan ook enorm uit naar de beide theatervoorstellingen in oktober, samen met Slagwerkgroep Crescendo Zevenaar.” Een bijzondere avondvullende show met de titel ‘Spot On’. De ritmische oriëntatie van de slagwerkgroep en de melodieuze en verhalende aspecten van de zangroep beloven een fraaie combinatie.
‘Spot On’ is op zaterdag 8 oktober in theater ‘t Spieker in Eibergen te zien en op 15 oktober in Het Musiater in Zevenaar. Het idee voor de samenwerking komt van muzikaal leider en dirigent John Sonderen. “John is dat ook bij Crescendo,” verklaart Rosan de link. John kreeg beide groepen enthousiast. “Het is een hele bijzondere muzikale samenwerking,” weet Rosan. “Dit project ontstond in 2018 al, maar vanwege corona kwam het er nog niet van. We zouden er ook nog mee op een muziekconcours staan deze zomer, maar daar hebben we beiden een streep doorgezet. We hadden immers zo weinig gerepeteerd. Dan kun je niet de kwaliteit leveren die je allebei nastreeft.”

Speciaal
Dolf de Kinkelder uit Zevenaar schreef speciaal voor deze samenwerking het stuk ‘Niet zonder slag of stoot.’ Rosan: “Hij had al eerder iets geschreven voor Crescendo. In het stuk komen heel veel verschillende thema’s voorbijkomen, zoals ‘rechten van de mens’ en ‘de oorlog’. Het begint treurig maar uiteindelijk sluit het hoopvol af, met een gospel. Het stuk duurt 24 minuten, met input van beide groepen. Er is een heel mooi geheel van gemaakt, met onder meer audiofragmenten van wereldleiders en bestaande gedichten die wij zingen. Van alles en nog wat komt er voorbij. Het is een heel mooi stuk maar best wel lastig om goed in te studeren. Dat heeft tijd nodig.”
“We spelen normaal gesproken covers maar nu een geheel nieuw stuk dat ook best wel buiten onze comfortzone ligt,” vindt Lotte. “Dat heeft nogal wat voeten in aarde, maar een mooie uitdaging. Het is heel goed gecomponeerd. Dat wil je dan op een mooie manier brengen. Dit stuk is ook wat theatraler dan wat mensen normaal gesproken van ons gewend zijn. We doen daarnaast nog twee nummers samen. Het wordt een zeer gevarieerde en verrassende voorstelling. Voor de pauze meer Crescendo, na de pauze meer wij en enkele dingen samen dus. We brengen ook nog twee andere nieuwe nummers. Crescendo speelt ook nog een drietal te gekke composities, waaronder een stuk met EDM tracks en een stuk met 16 Schemerlampjes.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via Theaterberkelland.nl/programma en Liemerskunstwerk.nl/het musiater

Fabulous Fif-teen in actie tijdens Paaspop Zieuwent.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo