Het Oost-Nederlands Kamerkoor weet met zijn uitvoeringen mensen te raken. Ook met de Vespers van Rachmaninov zorgt het voor een intense beleving. Foto: PR.

Het Oost-Nederlands Kamerkoor weet met zijn uitvoeringen mensen te raken. Ook met de Vespers van Rachmaninov zorgt het voor een intense beleving. Foto: PR.

Oost-Nederlands Kamerkoor zingt Vespers van Sergej Rachmaninov in de Dorpskerk van Ruurlo

Muziek

RUURLO - Op zaterdagavond 1 oktober brengt het Oost -Nederlands Kamerkoor, onder leiding van dirigent Rob Vermeulen, de Vespers van Sergej Rachmaninov ten gehore in de Dorpskerk van Ruurlo.

De Vespers van Rachmaninov opus 37 uit 1915 voor a capella koor worden door velen beschouwd als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. Verwonderlijk eigenlijk, want tijdens zijn leven stond de niet bijster religieuze Rachmaninov vooral bekend als een virtuoos pianist en dirigent die daarnaast hoofdzakelijk orkestmuziek, kamermuziek en pianowerken componeerde.
In de Rachmaninov Vespers, waarin de sombere pracht van diepe basstemmen een hoofdrol spelen, wordt gebruik gemaakt van een liturgische tekst van de Russisch orthodoxe kerk voor de vesperdienst die bij zonsondergang begint.
De componist gebruikte veel oude, kerkelijke melodieën. Vespers (of avondgebeden) behoren tot de getijden in de Rooms-katholieke en Oosters-orthodoxe kerk en worden gebeden in de vooravond. Het woord komt uit het Latijnse vespera dat avond betekent. ”Laat je meevoeren door de warme klanken die soms vol drama en dynamiek zijn, maar ook troost en verstilling brengen”, aldus de organisatie.

Aanmelden en entreeprijs
Het concert op 1 oktober begint om 20.00 uur. De deur van de Dorpskerk staat open vanaf 19.45 uur. De entree bedraagt vijftien euro, contant af te rekenen bij binnenkomst (geen pin!). Jongeren tot 16 jaar zijn gratis welkom.
Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld. Stuur een e-mail naar welkomindedorpskerk@gmail.com en vermeld met hoeveel personen je wilt komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo