Haytham op de roltrap. Foto: Marije van den Berg
Haytham op de roltrap. Foto: Marije van den Berg

Haytham Safia Qu4rtet speelt wereldmuziek

Muziek

RUURLO - Een bijzonder concert met verbindende wereldmuziek: in aanloop naar de feestdagen haalt KunstKring Ruurlo op zondagmiddag 12 december het Hautham Safia Qu4artet naar de theaterzaal van het Kulturhus. 

Haytham Safia Qu4rtet is een unieke band. De leden vertegenwoordigen vele verschillen: tussen man en vrouw, Oost en West, uit het hoofd spelen, van blad of improviseren, hun talen en de Arabische, Afrikaanse en Europese muziektradities waarmee ze opgroeiden. Al deze verschillen smelten weg door één grote verbindende kracht: hun passie voor de muziek, hun bewondering voor elkaar en hun pure speelplezier. Zij zien het als hun missie om door de muziek culturen samen te brengen. Wie een concert van het Haytham Safia Qu4rtet bijwoont voelt wat zij delen, of het nu in een intieme concertzaal is of op een uitbundig festival.

Leider
Artistiek leider en componist van de groep is Haytham Safia, oed-speler uit Kofir Yaseef (Galiliea) die naar Nederland kwam na een tournee met een balletgezelschap. Sindsdien is hij allerlei cross-culturele uitdagingen aangegaan, door samen te werken met No Blues, het Nederlands Blazers Ensemble, Holland Symfonia en vele anderen.
Haytham deelt zijn passie graag met andere musici en dat leidde onder meer tot de vorming van dit succesvolle kwartet. Hoboïste Hanneke Ramselaar is de arrangeur van de band. Zij is klassiek opgeleid, maar heeft ervaring met allerlei andere genres. Als lid van het Noordpool Orkest speelde ze op Pinkpop, toerde met Janne Schra en nam de cd ‘Radiohead, a jazz symphony’ op. Ook celliste Eva van de Poll is breed georiënteerd: zij speelt verder in een hedendaags trio maar ook in een tangokwartet. De band wordt gecompleteerd door de Soedanese percussionist Osama Meleegi, die met Haytham samenwerkte op bijna al zijn albums en die onlangs zijn eerste eigen cd uitbracht.
Het concert duurt van 15 tot 17 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo