De vorig jaar overleden Herman Arentsen uit Ruurlo droeg in de voorbije jaren zijn enthousiasme voor zwerfvuilrapen over op kleinzoon Huub. Foto: PR

De vorig jaar overleden Herman Arentsen uit Ruurlo droeg in de voorbije jaren zijn enthousiasme voor zwerfvuilrapen over op kleinzoon Huub. Foto: PR

Berkelland dolblij met HelemaalGroen

Maatschappij

BORCULO - De gemeente Berkelland is dolblij met HelemaalGroen. De inzet van haar inwoners om hun leefomgeving schoner te maken wordt buitengewoon gewaardeerd. Ruim één procent van alle inwoners doet mee en dat maakt Berkelland tot koploper én voorbeeld voor de rest van het land. 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken via de gratis te downloaden app. Vanaf de start van het burgerinitiatief voelde Jaap de Boer zich gesteund door de gemeente Berkelland. Eerst door een bijdrage uit het Naoberfonds en later als Partner, bedoeld om de software te bekostigen. Hierdoor is het mogelijk geworden om met elkaar tot grote hoogte te stijgen waarbij iedereen nodig is: de gemeente en vooral véél enthousiaste zwerfvuilrapers.
Wethouder Afval Hans van der Noordt kijkt met genoegen naar de geweldige ontwikkeling van HelemaalGroen in zijn gemeente. Er zijn nu 540 deelnemers die het afgelopen jaar 16.000 km geregistreerd schoonmaakten met behulp van de app. Op de kaart van Nederland kleurt Berkelland het groenst.
Hulde aan de voorlopers, de paar inwoners die actie ondernamen om de omgeving schoner te krijgen. Met warme gevoelens denken we als prachtige voorbeelden aan de tomeloze inzet van Hans Waijboer uit Haarlo, op zijn fiets met aanhanger en aan Johan ten Dam uit Rietmolen. Herman Arentsen uit Ruurlo schafte op 81-jarige leeftijd nog speciaal een smartphone aan om via de app mee te kunnen doen. In het jaar voor zijn overlijden (2023) maakte hij als 85-jarige nog 250 kilometer zwerfvuilvrij. Zijn enthousiasme over zwerfvuilrapen droeg hij over op kleinzoon Huub (Laarbeek NBr.) die nu ambassadeur is voor HelemaalGroen.

HelemaalGroen app
Met de app van HelemaalGroen kunnen individuele burgers hun schoonmaakwerk zichtbaar maken. Als de app geactiveerd is wordt de afgelegde en opgeruimde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Wie mee wil helpen wordt door de gemeente gratis voorzien van de benodigde uitrusting:handschoenen, grijper, hesje en afvalzakken.
Zwerfvuil is nog altijd de derde ergernis van de gemiddelde Nederlander, naast hondenpoep en de file. In 4,5 jaar hebben zich intussen door het hele land 14.243 mensen aangesloten bij HelemaalGroen (al of niet actief). Zeker is dat ze zich allemaal bewust zijn van zwerfvuil.
Meer informatie op de website.


www.helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant