Vis eten voor de deur. Foto: Rob Stevens
Vis eten voor de deur. Foto: Rob Stevens

De vis wordt door de diaconie betaald

Maatschappij

De vis wordt door
de diaconie betaald

EIBERGEN - Het gebeurt niet elke dag dat het lekkerbekje pal voor je de deur wordt gebakken. Maar dankzij een gift van de diaconie van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken viel dat genot de bewoners van woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen vorige week dinsdag ten deel. Mooi rond het tijdstip van het avondeten.

Door Rob Stevens

Laura Stelpstra is werkzaam bij het woonzorgcentrum en onderhoudt ook nauw contact met de diaconie. Het idee van ‘een visje aan huis’ is in onderling overleg ontstaan. Ze vertelt dat er die middag tijdens het avondeten een kleine 140 bestellingen worden verwerkt. Iedere bewoner is vooraf gevraagd wat zij of hij wil. Sommige bewoners halen hun visje zelf af bij de kraam. Anderen, minder goed ter been, worden bediend in de gemeenschappelijke ruimte of krijgen hun gebakken vis door vrijwilligers op hun kamer gebracht. Hennie van der Graaf is er die middag bij namens de diaconie van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken. Van der Graaf: “We verzinnen wel vaker iets om de bewoners van De Meergaarden te plezieren. Vorig jaar hebben we de mensen hier blij gemaakt met een stapel leesboeken met letters in groot formaat.”

Nettie en Ria zitten samen aan tafel in de grote gemeenschappelijke ruimte. Ze vragen zich af wat er aan de hand is. Als begeleiders over kibbeling beginnen vraagt Nettie: “Kibbeling? Dat ken ik niet. Maar het moet al heel gek gaan als ik het niet lust.“ Op de vraag hoe je Nettie schrijft vertelt ze dat haar vader in het gemeentehuis aangifte deed van haar geboorte met de melding dat zijn dochter Netta ging heten. Toe hij weer thuis kwam stuurde zijn moeder hem meteen weer terug naar het gemeentehuis om die naam te veranderen in Nettie. En zo werd Netta dus Nettie.

Hans Fentsahm de vishandelaar in Eibergen heeft om half vijf de olie warm. De eerste klanten komen bij zijn kraam. Fentsahm: “Het gaat dan wel de hele tijd over gebakken vis. Maar twee harinkjes of een portie kibbeling vind ik ook prima hoor. Ik ben zo flexibel als een draaideur. Aan dit soort acties heb ik al eerder mee gewerkt. Een mooi initiatief!” Hij haalt een visfiletje door een deegpapje en lanceert die in de frituur. De geur van vers gebakken vis hangt in de lucht. Bewoners van De Meergaarden zijn blij. Een gebakken vis eet je immers ook niet elke dag.

Het grote gebouw van De Meergaarden heeft drie units met elke 36 kamers. Aan de andere kant van de straat zijn nog twee afdelingen met elk zes kamers voor kleinschalig wonen. En iedereen die zin heeft eet vis dinsdag. Het woonzorgcentrum is onderdeel van zorgorganisatie LIVIO.

Vis eten bij De Meergaarden in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo