De cliënten van Sius hebben samen met hun begeleiders enthousiast meegedaan aan de wedstrijd. Foto: Kyra Broshuis

De cliënten van Sius hebben samen met hun begeleiders enthousiast meegedaan aan de wedstrijd. Foto: Kyra Broshuis 

Gerrie wint ‘Heel Sius bakt’

Maatschappij

GROENLO - Met een overheerlijke ‘Siusslof’, een baksel met onder andere stoofperen, wint Gerrie Vissen de ‘Heel Sius bakt’’ wedstrijd. De prijs is een prachtige beker, een kijkje in de keuken bij Bakker Michel Nales en de bakker neemt de slof ook nog eens in productie. De bakwedstrijd is georganiseerd door Sius-medewerkers voor hun cliënten. Sius (voorheen De Lichtenvoorde) is in de hele Achterhoek actief. De organisatie ondersteunt mensen met een beperking.

Aan de bakwedstrijd konden alle cliënten deelnemen met één baksel. Die konden ze zelf of met hulp van een begeleider bakken. Zaterdagochtend verzamelden de deelnemers zich bij het activiteitencentrum van Sius aan de Parallelweg in Groenlo. De baksels zien er allemaal prachtig uit evenals de deelnemers zelf; zij zijn allemaal gehuld in een speciaal schort met opdruk. Op tafel staan de fantasierijke en smakelijk taarten en andere lekkernijen uitgestald. Op de bordjes erbij wordt de naam van het product vermeld. De creativiteit is ook aan de namen af te lezen. Zo staan er onder andere een Kimpekamp Appelkoek, Spongebob Worteltjestaart, Stationsbavarois, Kitkatvarken, Monchoutaart met Liefde, een Harry Pottertaart en een Käse-Sahnetort Lotte tentoongesteld.

Vooral veel slagroom
De jury neemt de tijd om elk baksel te bekijken en informeert bij de maker naar de werkwijze, de werktijd en de ingrediënten. Vooral heel veel slagroom”, zegt deelnemer Jeen. “En een beetje aardbeienlikeur.” Op de vraag hoe de taart smaakt, moet Jeen het antwoord schuldig blijven. “Ik heb er zelf nog niet van geproefd.” De juryleden snijden de taarten aan en proeven nauwkeurig.  “Geweldig wat jullie hier neergezet hebben. Dank voor jullie enorme inzet. Het is heel duidelijk dat jullie hier veel energie en plezier in gestoken hebben”, zegt juryvoorzitter Michel Nales. Samen met Charly Immens en Anqelique Mostermans van Sius heeft hij de taak om de baksels te beoordelen. “We geven punten voor smaak, uiterlijk en moeilijkheidsgraad. Het is heel moeilijk, veel deelnemers liggen qua puntenaantal dicht bij elkaar.”

Stoofperen
Uiteindelijk blijkt de Siusslof van Gerrie Vissen van de locatie Elfenbank uit Ruurlo de allerbeste te zijn. “Vooral het gebruik van stoofperen is heel bijzonder”, legt Nales uit. “Ik ga proberen deze slof na te maken en in productie te nemen.” Esther Blekkink, Wilma Lageschaar en Elise Klein Gebbinck, de organisatoren van de bakwedstrijd, zijn blij met het enthousiasme van alle deelnemers. “Dit is zo geweldig om te zien. Ze hebben er allemaal hard en met veel plezier aan gewerkt en zijn heel enthousiast over elkaars baksels.” Dat is te zien, de taarten worden gesneden en verdeeld over de aanwezigen. Ze gaan tot de laatste kruimel op.

Gerrie wint de 'Heel Sius Bakt' met haar Siusslof. Naast haar bakker Michel Nales en Charly Immens van Sius. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo