Correspondent Barbara Pavinati in gesprek met Borculoërs Lucia Elschot en Wendy te Selle.
Correspondent Barbara Pavinati in gesprek met Borculoërs Lucia Elschot en Wendy te Selle. Foto Meindert Bussink

Spreekuur Achterhoek Nieuws in Bibliotheek Borculo

Maatschappij

Van verwondering ‘zoveel titels?’ tot reminder ‘wees onafhankelijk en objectief’

BORCULO – Hij zit een beetje verstopt, de bibliotheek in Borculo. Maar als je de tijdelijke vestiging op het Muraltplein hebt gevonden en de trap bent afgedaald, word je warm welkom geheten. Door de boeken, maar ook de medewerkster. Dat ervaren Meindert Bussink, coördinator online van Achterhoek Nieuws, en Barbara Pavinati, correspondent van dezelfde krant, zeker. In de bibliotheek was op donderdagmiddag 22 juni een spreekuur. Achterhoek Nieuws wil graag de mening van haar lezers horen over de krant en over het nieuws dat zij lezen en willen lezen, en ging daarover met twaalf bezoekers in gesprek. Op de leestafel liggen dertien van de vijftien titels die Achterhoek Nieuws uitgeeft. De hoeveelheid roept verwondering op. “Waarom hebben we eigenlijk niet één krant voor heel de Achterhoek?” is een vraag die klinkt. Het antwoord luidt: ”We willen ons nieuws zo lokaal mogelijk brengen en onze lezer zo goed mogelijk van informatie op maat voorzien.”

Door Barbara Pavinati

Wat opvalt zijn de bezorgklachten. Veel hebben de krant weken of maanden niet ontvangen. Klachten daarover zijn niet ingediend, want “Dat is niet nodig, want we ontvangen hem nu weer.” Het niet altijd duidelijk waar de krant wel gehaald kan worden. Ging iemand naar een afhaalpunt, dan was deze niet bevoorraad. Heel tekenend is het bezoek van een vrouw vandaag aan de bieb. Ze komt boeken terugbrengen en lenen en wil gelijk de krant meenemen. Die is er niet. Vooral voor de ouderen is dit een groot probleem, wordt verteld, zij zitten niet op social media en halen al het nieuws uit de papieren krant. Zij weten al maanden niks van de activiteiten die zich in Borculo afspelen. De krant online lezen is niet altijd even prettig, vertelt een bezoeker. “Op de iPad is hij niet goed te openen en op de laptop is hij te klein om te lezen. Kunnen jullie daar iets aan doen?”

Wat gebeurt er eigenlijk in Borculo zelf?

“Het lezen van een papieren krant is erg belangrijk. Ook voor de rouwadvertenties,” vertelt een vrouw die in de zorg werkt, “Door die advertenties weet ik wie er gestorven is en kan ik bij mijn cliënten een condoleancekaartje door de brievenbus doen. Wel zo attent. Ik ben vooral geïnteresseerd in het plaatselijke en gemeentelijke nieuws uit Borculo. En dan met name voor de activiteiten. Wat ik wel mis zijn aankondigen van de fietsvierdaagse, wandelvierdaagse en Weerkomdagen. Als je geen schoolgaande kinderen hebt, mis je dat allemaal en wil je dat graag in de krant lezen.” Een andere bezoeker vult aan. “Je leest hier wel een boel over bijvoorbeeld Reurpop, maar over dat wat er bij ons in Borculo allemaal plaatsvindt lees ik nauwelijks iets. Dat is jammer.” Er wordt geknikt. ”Laatst was er iemand zestig jaar getrouwd die veel voor de maatschappij had betekent, maar daarover werd met geen letter gerept.” Weer een andere bezoeker leest vooral over de natuur en wil graag meer over haar stokpaardje het openbaar vervoer weten, want dat is beroerd geregeld in de Achterhoek. Wellicht dat er door goede berichtgeving in de krant wat aan deze heikele situatie kan worden gedaan. De tip om op www.achterhoeknieuws.nl te kijken neemt ze ter harte. Daar is op thema al het nieuws uit de regio te vinden. Ook over natuur.

Wees actueel

Een drietal buitenlandse studenten leest geen krant en de gepensioneerde lezers die in de bieb aangesproken worden lezen voornamelijk de papieren krant. ”Mijn vrouw en ik kijken uit naar het moment waarop hij op de mat valt en lezen hem van A tot Z. We zijn vooral geïnteresseerd in het gemeentenieuws en de cultuur. We krijgen de krant op woensdag en soms staat er nieuws in van iets wat op dinsdag was. Dan baal ik soms best, want dan vis ik achter het net omdat ik best naar die lezing of dat evenement had willen gaan,” vertelt een 72-jarige. Er is een man van 64 met NEE-NEE sticker op zijn brievenbus die krant altijd online via de kiosk leest. Hij is heel tevreden, snelt koppen en leest wat hem interesseert. Hij zit in Beltrum op tafeltennis en vindt dat over deze sport wel wat meer in de krant van Borculo kan verschijnen. Zijn kinderen zijn 30 en 35 en lezen de krant niet. Ze zijn beiden druk met hun jonge gezin en er zijn voor hen belangrijkere dingen dan het nieuws.

Ga de polarisatie tegen

Een vrouw van 66 jaar leest alleen de papieren krant omdat ze daar meer geloof en vertrouwen in heeft dan social media: “Online wordt er zoveel onzin verkondigd, daar hecht ik geen waarde aan. Daar komt alleen maar polarisatie van. Ik denk dat de krant best een rol in het tegengaan van de polarisatie kan spelen door meerdere partijen in heikele kwesties aan het woord te laten. Als journalist hoor je onafhankelijk en onpartijdig te zijn, de informatie van gebeurtenissen duidelijk uiteen te rafelen en het daarna de lezer zo te presenteren zodat die zich een goed gefundeerde mening kan vormen.”

Doe mee!

Wil je in de toekomst ook je mening geven over de krant? Geef je dan op voor onze open redactie. www.achterhoeknieuws.nl/openredactie

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo