Conventionele CV-ketel. Foto: Rob Stevens
Conventionele CV-ketel. Foto: Rob Stevens

Extra geld voor bestrijding energiearmoede

Maatschappij

BORCULO/BERKELLAND - Het is de wil van de gemeenteraad om extra uitgekeerd dividend van Twence te gebruiken om de pijn te verzachten van de hoge energiekosten voor een groep Berkellanders die moeite hebben dit te betalen. Dit jaar kan Berkeland rekenen op een dividend van 863.294 euro. Dat is bijna twee keer zoveel als andere jaren.

Door Rob Stevens

Er zijn gezinnen waar de energie kosten een groot deel van het huishoudbudget opslokken. Daar is sprake van energiearmoede. De gemeente wil die gezinnen zo helpen dat de energiekosten structureel minder worden. Een ‘bespaarmaatje’ help inwoners aan huis met isolatietips en andere besparingstips. En er is tijdelijk een witgoedregeling opgezet waarmee oud en energieverslindend witgoed vervangen kan worden door energiezuinige apparaten.

De 1700 huishoudens die een energietoeslag hebben ontvangen zijn over het bestaan van deze regeling geïnformeerd. Inmiddels maken 150 aanvragers daar gebruik van. Er is nog een wachtlijst van 175 huishoudens.

De gemeente heeft van het rijk geld gekregen voor de bestrijding van energiearmoede. Daarvan is nog 300.000 euro beschikbaar voor ondersteuning van circa 200 à 220 huishoudens. Daarmee kan de wachtlijst worden weggewerkt. Het streven is dat dat voor de winterperiode lukt.

De extra dividenduitkering van Twence wordt toegevoegd aan het budget Aanpak Energiearmoede. Zo ontstaat er ruimte om nog meer huishoudens op te vangen en ontstaat ook ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe regelingen. Bijvoorbeeld door inzet van ‘de FIXbrigade’. FIXbrigades bestaan uit teams van Leermeesters en Leerling fixers die in huishoudens klusjes doen die de energiekosten verlagen bij bewoners die weinig geld hebben. Per woning kijken ze wat er nodig is en doen dan ook de bijbehorende werkzaamheden. De energiekosten dalen daardoor gemiddeld met 300 tot 1200 euro per jaar.

Meer informatie via energie@gemeenteberkelland.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo