Onder leiding van Susanne van den Berg–Horstman volgde na de opening een gezamenlijke warming-up. Foto: PT

Onder leiding van Susanne van den Berg–Horstman volgde na de opening een gezamenlijke warming-up. Foto: PT

Feestelijke Opening van KWIEK Beweegroute in Ruurlo

Maatschappij

RUURLO - De gloednieuwe KWIEK Beweegroute in Ruurlo werd vrijdagmiddag 26 mei feestelijk geopend. Deze unieke wandelroute, die een lengte van 1,8 kilometer beslaat, maakt slim gebruik van het bestaande straatmeubilair. Op de route zijn speciale stoeptegels geplaatst, die verschillende oefeningen bieden om de balans, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Het startpunt van de route bevindt zich op het centraal gelegen Kerkplein naast kapsalon Nicolet Coiffure.

Door Jesse Lijnsvelt en Jan Hendriksen

Om de bijzondere opening te vieren, waren er op de route vier stempelposten te vinden. Lokale partners, waaronder ‘t Dorpshuis Ruurlo, Sius, de Kerst Zwart School, Kaas en Meer, en de Zonnebloem Ruurlo, bemanden deze stempelposten. Bij aanvang ontvingen deelnemers een stempelkaart, die ze konden laten afstempelen bij elke post die ze passeerden. Na het voltooien van de route konden ze bij terugkomst met een volle stempelkaart een prachtig certificaat van deelname in ontvangst nemen. Bovendien werden ze beloond met een gratis kopje koffie of thee, mogelijk gemaakt door Lunchroom Lievestro en Huisartsenpraktijk de Linde. Als kers op de taart werden er nog tien ‘Mooi in Ruurlo’ cadeaubonnen verloot onder de deelnemers. Er verzamelden zich vrijdag maar liefst 65 enthousiaste deelnemers op het zonnige Kerkplein. Namens Sport Federatie Berkelland en Voormekaar, de organisatoren van het evenement, verwelkomde Jesse Lijnsvelt iedereen. Ook wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland was aanwezig om de beweegroute officieel te openen. De wethouder benadrukte in zijn speech het belang van beweging en lokale verbinding met elkaar. Met het traditioneel doorknippen van het lint verklaarde hij de route voor geopend, waarna een energieke gezamenlijke warming-up onder leiding van Susanne van den Berg–Horstman volgde. Iedereen deed vol enthousiasme mee met de ritmische pasjes en bewegingen op muziek. Vervolgens werden de deelnemers in groepjes op pad gestuurd om aan hun wandeling te beginnen.

Afwisselend
Een van die groepjes werd gevormd door Lieneke Tanis (75), Richard Bussink (67) en Barbara Bodegom (78). Het drietal is actief voor de KunstKring Ruurlo en waren zeer content met de beweegroute. “Een goede test hoe het met de coördinatie, soepelheid, kracht en mobiliteit is gesteld. De route is goed te doen en afwisselend en duidelijk aangegeven”, aldus Tanis. “En misschien is het een suggestie om in de toekomst de beweegroute uit te breidden in een vorm van een klaverblad zodat alle ‘hoeken’ van Ruurlo worden aangedaan”, zo was het idee van Richard Bussink. Ook Lous de Lange (75) en Gerke Kersjes (77), die met een groepje van Valpreventie deelnamen, vonden de route uitdagend. ‘We gaan de route zeker vaker ‘wandelen’.” Namens de Zonnebloem Ruurlo bemanden Henny Vruggink en Hieke Eewoud de laatste stempelpost bij Kaas en Meer. ‘We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen”, zo laat het tweetal weten terwijl er een groep vrijwilligers van de Zonnebloem met een aantal gasten in een rolstoel de stempelpost bezoeken en op een stukje kaas van Kaas en Meer worden getrakteerd.  

Ondersteuning
Omstreeks 16.00 uur begon het terras bij Lunchroom Lievestro zich geleidelijk te vullen met deelnemers die de route met succes hadden volbracht. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee konden zij ontspannen en gezellig bijpraten. Gea Wijnbergen van Voormekaar had bovendien het genoegen om tien deelnemers te verrassen met lokale ‘Mooi in Ruurlo’ cadeaubonnen. De KWIEK beweegroute is een initiatief van de gemeente Berkelland en Sport Federatie Berkelland. De financiële ondersteuning is mogelijk gemaakt door Menzis en het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel Berkelland Beweegt!’. Linda van der Putten, aanwezig namens Menzis, liep de route zelf ook en was onder de indruk. “Een prachtig initiatief dat we graag ondersteunen en die de mensen op een creatieve en speels wijze in beweging brengt.” Zo moesten de deelnemers onder meer knieheffen, slalommen, stippen aantikken en over een lijn lopen en reiken.

Integreren
De KWIEK beweegroute in Ruurlo biedt een uitstekende gelegenheid voor jong en oud om te genieten van de frisse buitenlucht en de prachtige Ruurlose omgeving, terwijl ze tegelijkertijd werken aan hun vitaliteit. ‘Een leuk en sportief blokje om’, dat is de intentie van de route. De Kerst Zwart School ziet zelfs mogelijkheden om de KWIEK Beweegroute op ludieke wijze te integreren in het curriculum voor de leerlingen. Kom en ontdek deze innovatieve wandelroute die zowel plezier als beweging biedt.

Afbeelding
Afbeelding
Linda van der Putten (namens Menzis), Gerrie Schäperclaus en Andra Weg (beiden namens het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel Berkelland Beweegt!’) en wethouder Gerjan Teselink (v.l.n.r.) bij de opening van de KWIEK Beweegroute in Ruurlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant