Een deel van Rudy Huetinks verzameling kreeg hij cadeau van Ruurloërs. Foto: Jan Henriksen

Een deel van Rudy Huetinks verzameling kreeg hij cadeau van Ruurloërs. Foto: Jan Henriksen

Rudy Huetink zoekt expositieruimte voor ‘Ruurlo in Oorlogstijd 1940-1945’

Maatschappij

Zolderverzameling verdient een permanente plek

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Afgelopen zaterdag struinde Ruurloër Rudy Huetink in aanloop naar 4 en 5 mei nog een rommelmarkt af, samen met zijn kameraden Remon en Twan. Hij blijft zoeken naar aanvulling voor zijn verzameling ‘Ruurlo in Oorlogstijd 1940-1945’. Het werd een geslaagde dag. “Ik heb leuke spulletjes gescoord voor mijn collectie zoals een verbandkist, medailles en handschoenen. En twee weken geleden heb ik enkele uniformen aan mijn verzameling kunnen toevoegen. Dat betekent weer een nieuwe opstelling maken”, zegt de verzamelaar als we een kijkje nemen op de zolder van zijn hoekwoning waar Huetink zijn collectie heeft uitgestald. Maar ook in zijn slaap- en huiskamer bevinden zich inmiddels stukken uit zijn verzameling. 

De ultieme wens van de Ruurloër: een permanente expositieruimte in het centrum van het dorp die in de weekeinden te bezichtigen is. Maar of dat reëel is? De verzamelaar proefde daar drie jaar geleden nadrukkelijk aan toen hij in het kader van 75-jaar bevrijding twee maanden lang een expositie kon houden in het destijds leegstaande winkelpand naast Focus Fashion. “Wat zou het mooi zijn als ik opnieuw een expositieruimte aangeboden zou krijgen. Maar dan een permanente.”
Rudy Huetink is sinds 2012 verwoed bezig met zijn verzameling die hij de naam ‘Ruurlo in Oorlogstijd 1940-1945’ heeft meegegeven. Als jonge jongen kreeg de in Vorden getogen Huetink een baret, een boekje en het uniform van zijn opa. Die behoorde begin jaren vijftig van de vorige eeuw tot een groep mariniers die in Suriname tot taak hadden de toestand in goede banen te leiden. In het voormalige koninkrijksdeel was het op zijn minst gezegd nogal gespannen vanwege de vele stakingen en de daaruit voortvloeiende onrust onder de bevolking. “De spullen die opa uit die tijd had bewaard en al zijn verhalen fascineerden mij. En toen ik met een metaaldetector verschillende spulletjes uit de Tweede Wereldoorlog naar boven haalde op willekeurige landerijen in Vorden en omgeving was ik verkocht”, vertelt Huetink op zijn zolderkamer waar hij naast uniformen onder meer militaire voorraadkisten, persoonsbewijzen, kranten, posters, brieven en medailles laat zien.

Verhalen
Een deel van zijn verzameling beslaat specifiek de mobilisatieperiode, deels afkomstig van Ruurloërs die het aan Huetink hebben geschonken. Daarnaast heeft hij in een hoek van de zolder een speciale hoek ingericht met vooral spullen van Engelse en Canadese soldaten. Er is ruimte voor specifiek Duitse voorwerpen en daarnaast is er een gedeelte met algemene voorwerpen en documentatie. “Allemaal zelf verzameld.” En daar mag Huetink best trots op zijn. Achter elk voorwerp of attribuut gaat een verhaal schuil dat de Ruurloëer ook heeft gedocumenteerd. “Juist dat maakt de verzameling zo interessant en uniek. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor een ander. Daarvan ben ik overtuigd.”

Verzetshelden
Zo heeft Huetink een uniform van een Canadese soldaat die op 1 april 1945 als geallieerde door Ruurlo trok toen het dorp op Eerste Paasdag werd bevrijd. Natuurlijk is er ook aandacht voor de drie Ruurlose verzetshelden Jan Dimmendaal, Gerrit Sprokkereef en Jan Telkamp. Ook bijzonder zijn oorkondes en medailles van Ruurloër Jan Sprukkelhorst die na de oorlog werd onderscheiden voor betoonde moed tijdens de Slag om de Grebbeberg. En  over de Ruurlose Joodse slachtoffers Jo Wijler en Jeanette de Vries voor wie op initiatief van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo recent struikelstenen werden gelegd heeft Huetink unieke documentatie die niemand anders tot zijn beschikking heeft. “Daar ben ik best wel trots op.”

Contact
Wie een kijkje wil komen nemen, attributen aanbiedt of een beschikbare ruimte voor de collectie van Rudy Huetink heeft kan contact met hem opnemen via tel. 06- 47886671 of per e-mail rudyhuetink@hotmail.com.

Uniformen en allerlei papieren uit de verzameling.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant