Puzzelen, opzoeken en nadenken om de vragen en opdrachten zo goed mogelijk in te vullen. Foto: Jan Hendriksen
Puzzelen, opzoeken en nadenken om de vragen en opdrachten zo goed mogelijk in te vullen. Foto: Jan Hendriksen

Eerste Ruurlose Dorpskwis groot succes

Maatschappij

RUURLO – Het was een geweldige maar af en toe best wel chaotische avond. Maar daar was het de organisatie precies om te doen. De vraagstellingen en opdrachten waren af en toe ook best wel pittig. Maar iedereen genoot volop. En een groot deel van de bijna vijfhonderd deelnemers van de 31 deelnemende teams kwamen vrijdagavond om elf uur naar het Kerkplein toe voor de afsluitende ‘krattenwals’ en om aansluitend de quizmap bij café-restaurant De Tapperij in te leveren en na te genieten tijdens een ‘Afterparty’. “Complimenten voor de Dorpskwiscommissie van Oranjevereniging Ruurlo voor de organisatie”, was één van de talloze complimenten.

Door Jan Hendriksen

Ruurlo beleefde vrijdagavond zijn eerste editie van de Dorpskwis. En hoe! De quiz leidde tot saamhorigheid maar ook tot een gezonde onderlinge rivaliteit tussen de teams. Nadat de 31 teamleiders door de Dorpskwiscommissie middels een ‘briefing’ in het clublokaal van voetbalvereniging Ruurlo uit de doeken was gedaan wat de bedoeling was, togen ze naar hun verzamellocaties. Uitvalsbasis waren onder meer de Plaza van zwembad De Meene voor het team van de ‘Pinkstergemeente’, de kantine van Tennisvereniging Ruurlo (WA De Willy’s), de Kerst Zwartschool (De Bruilse Broekies), De Keizerskroon (De Jongens), de kantine van KlusWijs (Mooi en Meedogeloos) en de keet Boomers Bar (Vrienden van de jury). Maar ook diverse huiskamers fungeerden als locatie voor de beantwoording van de honderd vragen en opdrachten, die deels ‘buitenshuis’ moesten worden uitgevoerd. Zo had zich het team KI Station Ruurlo verzameld bij de familie Coertse, buurtvereniging Wierssenhook bij de familie Tackenkamp, De Wissinkjes bij de familie Meutstege en het team van (Wo)mancave bij de familie Krosenbrink. Het waren niet alleen (jong)volwassenen die vrijdagavond aan de quiz deelnamen. Zelfs kinderen sloten zich in de loop van de avond spontaan aan bij de teams.

In totaal was de quiz verdeeld over elf categorieën. Verdeeld van vragen over Oranjevereniging Ruurlo tot vragen over vervlogen tijden en van muziek tot de oorlog en bevrijding van Ruurlo nu 78 jaar geleden. Maar ook sportvragen en de herkenning van muziekfragmenten behoorden tot de opdrachten. Op gezette tijdens werden door de organisatie enkele teamleden op pad gestuurd voor opdrachten in Ruurlo. Zo moesten vijf goed geklede teamleden zich om 20.00 uur melden op sportpark ‘t Rikkelder om een zo lang mogelijk lint van kledingstukken te vormen. En dat leverde de nodige hilariteit op. Menig teamlid stond in alleen zijn onderbroek op het hoofdveld van het sportpark.

Chaos
Ook moesten een of meerdere teamleden het aantal personen in de aankomende trein van 19.51 op het station in Ruurlo vanuit Zutphen tellen. Dat leidde tot enige chaos op het perron waarbij zelfs een van de ‘tellers’ te laat uit de trein stapte en zo noodgedwongen moest ‘meereizen’ naar Lievelde. Ook moesten er een aantal foto shoots gemaakt worden. Zo moesten zoveel mogelijk teamleden zich in een uniek sportshirt kleden. En dat lukte het team van de Wierssenhook prima. Jochem Uilenreef liet een vriend uit Hengelo naar Ruurlo overkomen die de beschikking had over maar liefst vijftig unieke voetbalshirts. Ook de ‘Boekenboom’ in buurtschap De Bruil moest bezocht worden om er achter te komen achter welk ventster een bepaald boek stond.

Er kwamen ook ingewikkelde hersenkrakers voorbij, kennisvragen met soms een Ruurlo’s tintje en vragen waarvoor je een ‘naslagwerk’ nodig had. En zie, daarvoor hadden de teams alles uit de kast gehaald. Tientallen laptops en telefoons werden daarvoor ‘ingezet’. Op een gegeven moment bleek de website van www.achterhoekisok.nl overbelast te zijn. Maar ook de nodige fysieke informatie was verzameld. Zo sloegen een van de oudste deelnemers aan de quiz, Marietje (90) en Harrie (89) Aagten van het team ‘Pinkstergemeente’ het boek ‘Ruurlo van 1900 tot Berkelland’ er diverse malen op na. En had men geen antwoord op een vraag? Dan was altijd de keus om een opdracht niet uit te voeren en de toegekende punten te laten liggen. Een lastige afweging voor menige teamleider die meespeelde voor de winst.

Wie uiteindelijk de grootste slimmeriken van Ruurlo zijn en wie afgaan als een gieter? Die vraag gaan de Dorpskwiscommissie bestaande uit Ton Tolkamp, Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch in de komende dagen uitzoeken door alle 31 quizboeken na te gaan kijken. Tijdens Koningsnacht, op woensdagavond 26 april vindt ‘s avonds in de feesttent op het Kerkplein de prijsuitreiking van de eerste Ruurlose Dorpskwis plaats.

Welk team legt het langste lint van kledingstukken, was een van de opdrachten. Foto: Jan Hendriksen
De briefing van de teamcaptains. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant