In de afgelopen weken moesten de deelnemende teams een insectenhuisje maken die men op een prominente plek ergens in Ruurlo moesten plaatsen. Foto: Jan Hendriksen.

In de afgelopen weken moesten de deelnemende teams een insectenhuisje maken die men op een prominente plek ergens in Ruurlo moesten plaatsen. Foto: Jan Hendriksen. 

Deelnemers Ruurlose Dorpskwis staan te trappelen

Maatschappij

RUURLO – De 31 deelnemende teams aan de eerste Ruurlose Dorpskwis, die vrijdagavond 14 april plaatsvindt, bestaan grotendeels uit vriendenclubs, buurtverenigingen, sportverenigingen maar ook uit enkele families. De afgelopen weken is de organiserende Dorpskwiscommissie onder auspiciën van Oranjevereniging Ruurlo achter de schermen nog druk bezig geweest om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. En de deelnemende teams staan te trappelen van ongeduld en hebben ook al het nodige huiswerk uitgevoerd. Zo moesten ze een vlag ontwerpen en een insectenhuisje maken die men op een prominente plek ergens in Ruurlo moesten plaatsen.

Door Jan Hendriksen

De Dorpskwiscommissie verwacht dat Ruurlo vrijdagavond een sportieve, spannende, humoristische en op sommige momenten misschien wel een chaotische avond zal beleven. “Er zal de nodige reuring in het dorp zijn”, zo zegt Ton Tolkamp van de Dorpskwiscommissie die begin 2020 al het concept voor de eerste Ruurlose Dorpskwis klaar had liggen. Maar ja, toen gooide de corona pandemie roet in het eten. Het heeft uiteindelijk drie jaar geduurd voordat de eerste Ruurlose Dorpskwis gespeeld wordt. “Aan de basis van de quiz is in die drie jaar in principe niet veel veranderd. Wel hebben we de quiz die uit totaal honderd vraag- en doe opdrachten bestaat moeten actualiseren. En daar zijn we naar ons idee goed in geslaagd”, zo laat Tolkamp weten. Het startsein voor de eerste Ruurlose Dorpskwis wordt vrijdagavond 14 april in de kantine van voetbalvereniging Ruurlo op sportpark ‘t Rikkelder om 18.30 uur gegeven. Op dat tijdstip moeten de teamcaptains namelijk het quizboek afhalen. Het wordt een avondvullend programma vol spanning en gezelligheid waarbij de teams vooral gezond verstand en flink wat improvisatievermogen nodig hebben. Bij de vraagopdrachten komen hersenkrakers voorbij, kennisvragen met veelal een Ruurlo’s tintje en vragen waarvoor je op locatie moet gaan kijken. Maar er zitten ook ludieke opdrachten in. Via een groepsapp worden er verschillende opdrachten en belangrijke informatie doorgegeven waarop direct dient te worden gereageerd.

Afweging
De teams hebben zich vrijdagavond in een club-, of verenigingsgebouw of bij iemand thuis in de woonkamer verzameld. Daar is een ieder vrij in. Ton Tolkamp: ”Teams uit het buitengebied kunnen beter het centrum van Ruurlo als uitvalsbasis kiezen omdat de opdrachten in het centrum uitgevoerd moeten worden. Voor het beantwoorden van de vragen is veel toegestaan. Je mag googelen, je mag boeken raadplegen, je mag iedereen bellen die je kent en je mag op locatie gaan kijken. Je mag alles wat binnen de regels van ons wetboek valt. Natuurlijk is er altijd de keuze om een opdracht niet uit te voeren en deze punten te laten liggen. Een lastige afweging als je meespeelt voor de winst, want wat doen de andere teams?” Door de organisatoren wordt er ook nog gezinspeeld op een geheime slotopdracht die door alle teams collectief in het centrum van Ruurlo uitgevoerd moet worden en die afgesloten wordt met een afterparty waarbij volop gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen. En daarvoor wordt de Dorpsstraat tussen 22.00 en 23.00 uur afgesloten. 

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Dorpskwis Ruurlo 2023 vindt plaats tijdens de Koningsnacht van Oranjevereniging Ruurlo, op woensdagavond 26 april om 20.30 uur in de feesttent op het Kerkplein  waar alle deelnemers welkom zijnEr worden prijzen beschikbaar gesteld ter waarde van 500, 300 en 200 euro voor de drie beste teams. Deze prijzen worden voor de helft uitgekeerd in waardebonnen van de Ruurlose Ondernemers Vereniging en kunnen door de teams besteed worden, de andere helft in contanten die het team aan een maatschappelijk doel naar eigen keuze schenkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant