Kok Joeri Hukker uit Ruurlo mag koken in Zuid-Italië. Foto: PR

Kok Joeri Hukker uit Ruurlo mag koken in Zuid-Italië. Foto: PR

Jonge kok uit Ruurlo naar prestigieuze kookwedstrijd in Italië

Maatschappij

RUURLO - Joeri Hukker uit Ruurlo heeft zijn koffers al klaar staan. Donderdag 23 maart vertrekt hij naar Puglia, de provincie helemaal in de laars van Italië. Niet voor vakantie maar om er deel te nemen aan een kookwedstrijd. Joeri Hukker is Chef de partie bij Orangerie De Pol in Doetinchem. Hij gaat in Italië zijn culinaire vaardigheden meten met andere koks uit heel Europa.

Door Rob Stevens

De Orangerie is aangesloten bij een groep restaurants, JRE-Jeunes Restaurateurs, waar gestreefd wordt naar de ultieme culinaire perfectie. Er wordt gekookt in het hogere segment van de markt waar ook aandacht is voor de ontwikkeling van jong talent en ondernemerschap. Onder meer door binnen deze groep restaurants culinaire wedstrijden uit te schrijven voor de rookies in het vak, zoals Joeri Hukker (25).

Hukker: “Ik heb echt ‘out of the box’ een dessert gecreëerd. Met Caprese-smaken en in de kleuren van de Italiaanse vlag. De foto’s en het recept van het dessert vielen bij de selectiecommissie klaarblijkelijk in goede aarde. Want ik ben dus uitgenodigd om in Puglia het gerecht te koken op een culinaire wedstrijd waar alleen toppers aan meedoen. Dat zijn allemaal koks van JRE-Jeunes Restaurateurs. Vorig jaar deed onder andere de winnaar van Masterchef in Turkije mee en dit jaar bijvoorbeeld ook iemand die tweede werd op het WK-koken. De lat ligt hoog. Mijn gerecht is genoemd naar de eigenaresse van De Pol. Het dessert heet ‘Marjoleins favorite’ waarin pasta is verwerkt en lokale ingrediënten. Het is een creatie met onder andere ijs van burrata, dat is mozzarella in dit geval gemaakt van de melk van buffels uit Zevenaar. Verder zijn in het gerecht parels van tomaat, basilicumolie en gesuikerde pompoenpitten verwerkt.”

Voor hij bij De Pol kwam is Joeri in Berkelland werkzaam geweest als souschef bij Bistro de Olliemölle en bij restaurant De Tuinkamer. Het is zijn eerste wedstrijd. Hij kijkt ernaar uit. Hij heeft al een bestellijst met de producten ingeleverd die hij voor de creatie van zijn gerecht nodig heeft. De lokale producten neemt hij natuurlijk zelf mee. Donderdag de 23ste is de dag van vertrek. Vrijdag kookt hij op een landgoed samen met een lokale restaurateur voor een gezelschap van zestig genodigden. De restaurateur leert dan eerst van Joeri hoe hij diens recept moet bereiden. Zaterdag is de grote dag van de wedstrijd. Zijn gerecht wordt door de jury beoordeeld op technische kookvaardigheid, smaak en presentatie. Dezelfde dag wordt dan ook de winnaar bekend gemaakt.

Joeri: “Winnen zou natuurlijk geweldig zijn. Je wilt toch graag het hoogst haalbare. Maar goed, het is ook al gewoon een hele ervaring en eer om mee te mogen doen. Ik heb er zin in.” Het is de bedoeling dat zijn gerecht op de kaart van De Pol komt. Op termijn hoopt Joeri Hukker ooit een eigen restaurant te openen in de regio.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant