De Ruurlose Dorpskwiscommissie bestaande uit (v.l.n.r.), Jan Tagteer, Leendert Koertse,  Erna Boekelder, Ton Tolamp, Helma Roekevisch en  en Rens Roekevisch. Foto: Archief Jan Hendriksen,

De Ruurlose Dorpskwiscommissie bestaande uit (v.l.n.r.), Jan Tagteer, Leendert Koertse,  Erna Boekelder, Ton Tolamp, Helma Roekevisch en  en Rens Roekevisch. Foto: Archief Jan Hendriksen, 

Eerste Ruurlose Dorpskwis eindelijk van start

Maatschappij

RUURLO - Het heeft even geduurd. Maar vrijdagavond 14 april prijkt definitief de eerste Ruurlose Dorpskwis op de agenda. Nadat in het najaar van 2019 door een speciale ‘DorpsKwiscommissie’ onder auspiciën van Oranjevereniging Ruurlo de aanzet werd gegeven om in 2020, in het kader van het 75-jarig jubileum van Oranjevereniging Ruurlo een Dorpskwis te organiseren, gooide corona roet in het eten en moest de ‘kwis’ tot maar liefst driemaal afgelast en uitgesteld worden. Maar nu staan de organisatoren en de deelnemers gelukkig niets meer in de weg. Vrijdagavond 14 april zal het dan ook de nodige reuring in Ruurlo geven. 

Door Jan Hendriksen

Uitdagend, verrassend, maar vooral gezellig. Dat zal de eerste Ruurlose DorpsKwis ongetwijfeld worden. Hadden in 2020 zich ruim vijftig teams van gemiddeld vijftien personen aangemeld voor de quiz. Door allerlei omstandigheden en corona perikelen telt de deelnemerslijst volgende maand nog ruim dertig teams. “Zeker nog een zeer respectabel aantal waar we zeer blij mee zijn”, zo laat voorzitter Ton Tolkamp namens de ‘DorpsKwiscommissie’, die verder uit Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch bestaat, weten. De ‘DorpsKwis’ is een fenomeen dat enkele jaren geleden over is komen waaien uit het zuiden van ons land en daar al tot ongekende taferelen heeft geleid. Inmiddels is de quiz ook tot Oost-Nederland doorgedrongen. In de regio gingen onder meer Barchem, Laren, Zelhem, Gelselaar en Harfsen Ruurlo al voor. De ‘DorpsKwiscommissie’ heeft voor 14 april een fleurig en kleurig quizboek samengesteld met een honderdtal vragen en opdrachten die verdeeld zijn in verschillende categorieën met thema’s als sport, wetenschap, cultuur, beroemdheden en muziek. Maar vanzelfsprekend maken Ruurlose onderwerpen zoals ‘Ontdek je plekje’, gebouwen en wetenswaardigheden ook ruimschoots deel uit van de vragen en opdrachten. 

Strijd
Er mag tijdens de quiz volop gebruik worden gemaakt van alle vormen van ondersteuning: (social) media, naslagwerken, computers tot aan opa en oma aan toe. Tolkamp. “De ervaring heeft inmiddels geleerd dat tijdens de Dorpskwissen een flinke strijd geleverd wordt tussen families, vriendengroepen, verenigingen en buurtschappen. Het fanatisme domineert, maar tegelijkertijd ontstaat er een sterke verbroedering. En om dat laatste is het ons begonnen.” De ruim dertig teams die zich hebben ingeschreven bestaan grotendeels uit buurt-, sport- en culturele verenigingen. Maar ook vrienden-, vriendinnengroepen en families hebben zich aangemeld. Gemiddeld bestaat een team uit vijftien personen van wie er één teamcaptain is. Elk team heeft een eigen locatie gekozen van waaruit gespeeld gaat worden. Bijvoorbeeld in een clubhuis of kantine of gewoon bij iemand in de huiskamer.

‘Doe opdrachten’
De quiz bestaat behalve uit kennisvragen ook nadrukkelijk uit ‘doe opdrachten’ en er wordt door de organisatoren ook nog gezinspeeld op een geheime opdracht die aan het slot van de avond door alle teams collectief in het centrum van Ruurlo uitgevoerd moet worden en die afgesloten wordt met een Afterparty waarbij volop gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen. “Het is dus zaak te zorgen voor een gevarieerd team qua kennis en leeftijd, een gezellige ‘werkplek’ met goede wifi en andere technische middelen en hulplijnen, maar ook voor vervoer. Het is belangrijk dat het team goed samenwerkt en de taken verdeeld worden. En de teams worden op de quizavond door ons als organisatie bezocht”, zo verklaart Tolkamp.

Startsein
Het startsein voor de eerste Ruurlose Dorpskwis wordt vrijdagavond 14 april in de kantine van voetbalvereniging Ruurlo op sportpark ‘t Rikkelder om 18.30 uur gegeven. Op dat tijdstip moeten de teamcaptains namelijk het quizboek afhalen. Het wordt een avondvullend programma vol spanning en gezelligheid waarbij de teams vooral gezond verstand en flink wat improvisatievermogen nodig hebben.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Dorpkwis Ruurlo 2023 vindt tijdens de Koningsnacht van Oranjevereniging Ruurlo op woensdagavond 26 april in de feesttent op het Kerkplein plaats waar alle deelnemers welkom zijn. Er worden prijzen beschikbaar gesteld ter waarde van 500, 300 en 200 euro voor de drie beste teams. Deze prijzen worden voor de helft uitgekeerd in waardebonnen van de Ruurlose Ondernemers Vereniging en kunnen door de teams besteed worden, de andere helft in contanten die het team aan een maatschappelijk doel naar eigen keuze schenkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant