Stadsmanager Herbert te Velthuis voor het bouwbord aan de Veemarkt. Foto: Rob Weeber

Stadsmanager Herbert te Velthuis voor het bouwbord aan de Veemarkt. Foto: Rob Weeber

Borculo leeft op

Maatschappij

BORCULO – Al in 2020 werd 2,7 miljoen vrijgemaakt voor de herinrichting van het centrum van Borculo. Dat betekende tevens de figuurlijke start voor de plannen van de initiatiefgroep ‘Leef! in Borculo’. Nu, een aantal jaren later, zijn de eerste spades in de grond gezet. De realisatie van alle plannen moeten Borculo weer ‘the place to be’ maken.

Door Rob Weeber

Herbert te Velthuis (62) werd destijds op verzoek van de gemeente als stadsmanager aangesteld om de plannen in goede banen te leiden en de verbindingen tussen alle betrokken partijen te onderhouden. “We zijn inmiddels begonnen met de eerste fase,“ legt hij uit. “Deze bestaat uit de vergroening van de Veemarkt, de aanpak van het stuk Muraltplein-Kerkstraat en de herinrichting van het oude havengebied. Naar verwachting is dit geheel richting het einde van dit jaar afgerond, inclusief de nieuwe bestrating van de woonstraten rondom het Muraltplein en de Veemarkt.”

Eind februari is de Veemarkt gereed. De belangrijkste parkeerplaats van het centrum is dan voorzien van een nieuwe ‘groene waas’. De parkeerplaatsen blijven behouden. Onderzoek heeft volgens Velthuis uitgewezen dat dit een van de belangrijkste beweegredenen is voor inwoners en buitenstaanders om een winkelbezoek aan het centrum van Borculo te brengen. Parkeren blijft ook gratis. “Ondanks de behouden parkeerplaatsen op de Veemarkt, hebben we toch gezocht naar manieren om het centrum zoveel mogelijk te ontzien van verkeersbewegingen. Zo wordt bijvoorbeeld de Lange Wal straks eenrichtingsverkeer. Je kunt dan wel vanaf het Kristalmuseum linksaf de Veemarkt op, maar niet meer terug naar het Muraltplein richting de Joriskerk.”

Het stuk Muraltplein-Kerkstraat wordt geheel autovrij. “Straks kun je vanaf het Muraltplein niet meer voor de Joriskerk rechtsaf, maar moet je om de kerk heen rijden. Het stuk Muraltplein-Kerkstraat wordt heringericht voor horeca en kleinschalige evenementen, zoals een muziekuitvoering en de intocht van Sinterklaas.” Als eerste wordt de nieuwe weg rond de Joriskerk aangepakt. Deze zal naar verwachting deze zomer al gereed zijn. Het derde project is de inrichting van het oude HEMA-terrein, de oude haven. Deel I, de herinrichting van het weggedeelte, is naar verwachting eind mei gereed, de herinrichting van het terrein naar verwachting dit najaar, na de Septemberfeesten.

De plannen van Leef! in Borculo omvatten niet alleen de centrumplannen. Inmiddels is een projectgroep gestart, die zich bezighoudt met de promotie van de stad na het gereedkomen van de infrastructurele plannen. “De grote vraag is hoe we van Borculo weer ‘the place to be’ kunnen maken. Onze stad heeft veel potentie en krijgt bovendien over een paar jaar een enorme toeristische trekpleister in de schoot geworpen. Recreatiebedrijf Leisureland plant 200 vakantiehuisjes en een camperkampeerterrein voor maximaal 75 campers bij de Hambroekplas. Het zou perfect zijn als we daarvandaan een wandel-fietsverbinding met de stad kunnen maken. Daarnaast kan deze zomer al de Berkelzomp onder de Burgemeester Bloemersstraat door. Je merkt dat de taskforce ‘Leef! in Borculo’ bekender wordt. Inwoners komen spontaan met nieuwe ideeën. Borculo leeft en er is een groot vertrouwen voor de (nabije) toekomst.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant