Het burgerinitiatief nadert de 12.000 vrijwilligers. Onder hen Wim en Judith die het plezier van samen zwerfvuil rapen laten zien. Foto: PR

Het burgerinitiatief nadert de 12.000 vrijwilligers. Onder hen Wim en Judith die het plezier van samen zwerfvuil rapen laten zien. Foto: PR

Samen zwerfvuil rapen geeft een kick

Maatschappij

BORCULO - Elke week heeft hij een afspraakje met Judith om samen afval op te ruimen in en rond Borculo. Wim MacLean, eerder werkzaam bij de Weiproductenfabriek, is een actieve zwerfvuilraper en maakt enthousiast gebruik van de app HelemaalGroen. De app wordt in het hele land gebruikt door bijna 12.000 deelnemers en is gratis. Partners en sponsors van HelemaalGroen zorgen ervoor dat de app in de lucht kan worden gehouden. Gemeente Berkelland is zo’n partner: constructief meewerken, prettige contacten en snelle acties. Voor de inwoners zijn allerlei materialen beschikbaar om het rapen van zwerfvuil te vergemakkelijken.

Als kwaliteitsman bij de wei was Wims devies ‘meten is weten’. Vanaf het begin houdt hij bij wat hij opraapt, gewoon om te zien of het verbetert. In drieënhalf jaar ging hij 950 keer op pad, legde daarbij 3900 km af en verzamelde 1900 kg zwerfafval. Daaruit kon 120 kg blik en 350 kg metaal worden afgeleverd bij Gerald. Die maakt vogelhuisjes van het geld dat het metaal oplevert, en geeft die terug aan HelemaalGroen.
“In het begin raapten we zo’n 1000 gram per kilometer. Dat is nu gedaald tot 400 gram, een mooie verbetering”, vindt Wim. Zwerfvuilrapen lijkt wel een verslaving. ’s Avonds laat haalt hij nog vaak een frisse neus - uiteraard met prikstok en zwerfvuiltas. Een van de buren maakte zich er zorgen om en vroeg zijn vrouw of het wel goed ging.  

Samen
Het wekelijkse uitstapje met Judith geeft beiden een kick. Ze halen niet alleen zwerfvuil op, maar ook heel wat complimentjes, opgestoken duimpjes en een kopje koffie. Samen zwerfvuil rapen is een prima idee om naar buiten te gaan en anderen te ontmoeten. Zo heeft wat je doet nóg meer effect. Judith wordt helemaal blij als ze statiegeldflessen vindt. Mooi wat extra’s in de knip. Zij verheugt zich nu al op de komst van statiegeld op blikjes. Dan wordt het vast nog schoner.

HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Als je de app activeert wanneer je zwerfvuil gaat rapen wordt de afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Loopt iemand dezelfde weg dan kleurt die weer groen. Leuk om je eigen route terug te zien, te kijken waar je nog wat zou kunnen vinden en wat er gebeurt in de rest van het land. Dat is te zien op de website van HelemaalGroen.
In 2022 zijn 220.000 opgeschoonde kilometers via de app geregistreerd, waarvan ruim 21.000 in Berkelland, door 512 inwoners (meer dan één procent van het totaal). Berkelland is daarmee de meest opgeruimde gemeente van ons land. Dit door Jaap de Boer (Geesteren) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of met de scootmobiel. Je bepaalt zelf de route.


www.helemaalgroen.nl

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel                 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant