Leden van de Lionsclub Lochem Berkelland-west zijn druk met het tellen van de DE-bonnen. Foto: Arjen Dieperink

Leden van de Lionsclub Lochem Berkelland-west zijn druk met het tellen van de DE-bonnen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Lochem, Borculo en Ruurlo bezorgen voedselbanken 1100 pakken DE-koffie

Maatschappij

Lionsclub zamelt weer meer punten in dan vorig jaar

Door Arjen Dieperink

LOCHEM-BORCULO-RUURLO - Er zit nog steeds een stijgende lijn in: het aantal DE-punten dat in Lochem, Borculo en Ruurlo is ingezameld door de Lionsclub Lochem Berkelland-west ging van 504.789 punten vorig jaar naar 569.412 punten dit jaar. Dat aantal is goed voor 1100 pakken DE-koffie die bestemd zijn voor de voedselbanken Lichtenvoorde en Zutphen. waar de gemeenten Berkelland en Lochem onder vallen.. 

Afgelopen maand konden de bewoners van Borculo, Lochem en Ruurlo Douwe-Egbertsbonnen deponeren in verzameldozen, die door de Lionsclub bij verscheidene supermarkten waren neergezet. Vorige week woensdag was het tijd om de opbrengst te tellen.

Een voor een druppelen de leden van de Lionsclub Lochem Berkelland-west binnen bij Gerrit Mulder in Borculo. De eerste dozen met punten staan klaar in de hoek terwijl de heren een plekje zoeken aan de tafel. Nadat er twee leden binnen zijn gekomen met de DE-dozen uit Lochem kan het tellen beginnen, Een deel van de inhoud van de eerste doos wordt op de tafel gedeponeerd, de vele handen beginnen de bonnen te sorteren op het puntenaantal van 10, 20, 25 enzovoort. Daarna worden de punten door Gerrit Mulder verzameld en geteld. Als de tafel leeg is wordt er een nieuwe lading uitgestrooid.

Wegen
“Sommige donateurs hebben op hun zakje staan hoeveel punten erin zitten, dat is wel handig”, zegt een van de tellers. Op de hoek van de tafel is Willem van Manen aan het tellen. Hij is al decennia bij de Lionsclub aangesloten, maar is pas kort bij de afdeling :Lochem Berkelland-west omdat hij recentelijk vanuit Delft naar Lochem is verhuisd. Het is voor hem de eerste keer dat hij met zijn nieuwe club DE-bonnen aan het uitzoeken is.
Willem doet uitsluitende de punten van 4 en 8. “Die sorteer ik en weeg ik met deze keukenweegschaal. Dan trekken we er een bepaalde marge vanaf, in verband met het extra gewicht.” Jan Coers kijkt even op en knikt instemmend. “Je moet er niet aan denken om die kleine getallen te moeten tellen, dat schiet echt niet op”, laat hij weten.

Tekst
Ondertussen komt de volgende lading punten op tafel. Uit de stapel wordt een enveloppe gevist. Er staat een tekst op die een van de aanwezigen voorleest: “We vinden het heel erg fijn dat jullie dit doen en we hopen dat er weer heel veel pakken koffie worden uitgedeeld. Hier zitten 3100 punten in.” “Dat is toch een prachtige reactie”, zegt een van de tellers. De rest stemt daarmee in.
Gerrit Mulder geeft de tellers een tussenstand: “We zitten al boven de 250.000 punten.” En het aantal blijft maar stijgen. “Wij zijn er blij mee. We kunnen dit alleen maar bereiken door de goedgeefsheid van de mensen en de bereidheid van de supermarkten om een hele maand een inleverdoos te plaatsen”, aldus Gerrit.

Meer
Na enkele uren tellen zijn de mannen aardig uitgeblust maar komt gelukkig de eindstand in zicht. Het aantal ingeleverde bonnen laat nog altijd een stijgende lijn zien. In 2019 werden er 40.000 punten ingezameld, in 2020 waren het er 427.407 en vorig jaar al 504.789 punten. “Nu is de eindstand 569.412 punten. Dat is goed voor 1100 pakken DE-koffie voor de voedselbanken van Lichtenvoorde, waar de gemeente Berkelland onder valt en Zutphen, waar de gemeente Lochem bijhoort”, zegt Gerrit met gepaste trots.
De verwachting is dat de DE-koffiepakken in februari aan de beide voedselbanken zullen worden aangeboden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant