Daan, Jeroen en Yurre ruimen zwerfafval op. Foto: PR

Daan, Jeroen en Yurre ruimen zwerfafval op. Foto: PR

Berkelland meest opgeruimde gemeente van Nederland

Maatschappij

BERKELLAND - Naast zijn werk is Jeroen Bos energiecoach én zwerfvuilraper. Zwerfvuilrapen doet hij met zijn hele gezin en met de App HelemaalGroen houdt hij bij waar ze gelopen hebben. Naast een direct voldaan gevoel vindt hij het lekker om buiten fysiek bezig te zijn en iets goeds te doen voor de maatschappij en de leefomgeving. Dankzij zijn inzet en die van de andere 500 vrijwilligers in de gemeente is Berkelland (meer dan 1 procent van alle inwoners) de meest opgeruimde gemeente van ons land. Alleen al dit jaar is er al bijna 22.000 km weg en berm geregistreerd schoongemaakt. 

Jeroen vindt dat er veel te veel zwerfvuil is en voorkomt graag dat dit verder zwerft en bijvoorbeeld in de waterkringloop terecht komt. Een schone toekomst is de droom van zijn gezin. De beide zonen zijn fanatiek als WWF Ranger en snappen niet dat er zoveel wordt weggegooid. Jeroen zelf zou graag zien dat elke supermarkt iedere dag even de eigen omgeving opschoont, dat zorgt al snel voor de helft minder afval op straat. Verder wenst hij dat iedereen een eigen boodschappentas meeneemt en niks op straat gooit. Reikhalzend kijkt hij uit naar het statiegeld op blikjes.
In heel Nederland is inmiddels al 215.000 kilometer geregistreerd ontdaan van zwerfvuil. Achter deze actie zit de stichting HelemaalGroen, een burgerinitiatief dat drie jaar geleden werd gestart door Jaap de Boer uit Geesteren. Het aantal deelnemers is gegroeid van zeven naar nu 11.350 door het hele land. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Gemeente Berkelland, partner van de stichting, levert vlot alle materialen die een zwerfvuilraper nodig heeft. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.
De deelnemers activieren een app als zij beginnen met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door het huidige aantal deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land. Dat kan op onderstaande website.
HelemaalGroen is een ANBI-stichting en heeft acht gemeenten in Nederland als partner.


www.helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo