Het jubilerende paar Hans en Tiny Burgering werd door de burgemeester gefeliciteerd. Foto: Jan Hendriksen

Het jubilerende paar Hans en Tiny Burgering werd door de burgemeester gefeliciteerd. Foto: Jan Hendriksen

Hans en Tiny Burgering 65 jaar getrouwd

Maatschappij

EIBERGEN – “Ja, het is inderdaad een groot voorrecht. We doen alles nog gezamenlijk in een goede gezondheid. Het huishoudelijke werk, de tuin, de boodschappen en op familiebezoek. Natuurlijk was er soms wel eens beeld maar geen geluid in al die jaren. Maar dat heeft een ieder wel eens. Respect en vertrouwen. Het zijn woorden die tegenwoordig vaak worden gebezigd. Maar ze zijn de basis en van toeppassing ook binnen een goed huwelijk. En die zijn anno 2022 soms wel een ver te zoeken. En dat is niet goed.”

Door Jan Hendriksen

Aan het woord zijn Hans Burgering (94) en Tiny Burgering – Moorman (89). Het vitale Eibergse echtpaar was dinsdag 29 november op de kop af 65 jaar getrouwd. Burgemeester Joost van Oostrum kwam het briljanten echtpaar twee dagen later daarmee namens de gemeente Berkelland feliciteren. Een prachtig boeket dat Van Oostrum meebracht siert nu de woonkamer van het appartementencomplex in hartje Eibergen, waar Hans en Tiny sinds zes jaar wonen. 

Hans Burgerings geboortewieg stond in Borculo. Die van Tiny Moorman in Beltrum. Het tweetal ontmoette elkaar voor het eerst tijdens een dansavond bij zaal Peters in Borculo. Hans trok met vrienden en Tiny, die op jonge leeftijd met haar familie naar Borculo verhuisde, met vriendinnen naar de dansavond waar veelal het destijds alom bekende dansorkest van The Moodchers speelden. Er gingen een paar dansavonden overheen alvorens de liefdesvonk daadwerkelijk oversloeg. Vijf jaar lang hadden ze verkering voordat Hans en Tiny op 29 november 1957 in het gemeentehuis en er ‘voor’ de kerk in Borculo in het huwelijk traden. Het huwelijksfeest werd bij voormalig café Tijdink in Borculo groots gevierd. 

Hans verdiende die in de tijd als zelfstandig ‘voeger’ de dagelijkse boterham en Tiny als administratief medewerkster bij een accountantsbureau. “Ja, inderdaad ik verhuurde me als zzp’er zoals je dat tegenwoordig noemt. Duizenden huizen heb ik tot een mijn pensionering in de Achterhoek van voegen voorzien. Ook het eigen huis dat we in de Van Weliestraat in Borculo hebben gebouwd. En later van het huis dat we in Haarlo bouwden. Want dat was onze grootste wens, buitenaf wonen”, zo vertelt Hans terwijl de kwieke Tiny tijdens het geanimeerde bezoek de burgemeester van thee en iets lekkers voorziet. Tiny: “Aan de Kanaaldijk in Haarlo stond in 1988 een klein houten huis. Dat hebben we toen afgebroken, tot op twee muren na en daarna dubbel zo groot teruggebouwd. Maar het huis en de tuin werd ons een jaar of zes geleden te groot. Daarom zijn we in 2016 naar Eibergen verhuisd waar me met veel plezier wonen.”

Bedrijvigheid
Vanuit het appartement hebben Hans en Tiny prachtig uitzicht op de rotonde van de Nieuwstraat en theater ‘t Spieker. “Er is altijd bedrijvigheid om ons heen en we kunnen onze boodschappen op loopafstand doen. Wat wil je nog meer.”

De krant lezen Hans en Tiny nog trouw en deze weken staat de televisie dagelijks op het WK voetbal. Hans: “Ik heb zelf in het eerste van Reünie in Borculo gevoetbald. Het spelletje blijft trekken.” Tiny is meer gecharmeerd van tennis. 

Naast de televisie staat op een kastje een iPad. En daarop zijn doorlopend foto’s te zien van hun dochter en schoonzoon, die in Zevenaar wonen en  waar ze nog regelmatig op bezoek gaan. Trots toont Tiny op de iPad de foto’s van hun twee kleindochters en achterkleinkind. “Die zijn zo dagelijks bij ons. Prachtig toch, die techniek van tegenwoordig.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo