Het Ruurlose organisatiecomité heeft een pittige slipjacht uitgezet over een lengte van ruim zestien kilometer. Foto: Archief Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Het Ruurlose organisatiecomité heeft een pittige slipjacht uitgezet over een lengte van ruim zestien kilometer. Foto: Archief Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Na drie jaar weer slipjacht in Ruurlo

Maatschappij

RUURLO - Het prijkt al bijna veertig jaar op de eerste zaterdag van december op de agenda: de Ruurlose slipjacht. Maar het is inmiddels toch drie jaar geleden dat het Ruurlose Slipjachtcomité deze traditionele nagebootste jacht namens de Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereeniging (KNJV) kon organiseren. In 2020 was corona de spelbreker en vorig jaar gooiden de natte en drassige terreinomstandigheden roet in het eten en werd de jacht op het allerlaatste moment afgelast.

Door Jan Hendriksen

Het Ruurlose organisatiecomité bestaande uit Anton Bretveld, Gerrit Flierman en Henk Kleine heeft weer een aantrekkelijke en pittige jacht uitgezet over een lengte van ruim zestien kilometer, verdeeld over drie runs. Fieldmasters van de slipjacht zijn al vele jaren Bernhard Minnen en Pascal Hazeleger.
De ‘jagers’ en honden worden op zaterdag 3 december om 13.00 uur onder hoorngeschal op het Kerkplein welkom geheten door het Slipjachtcomité Ruurlo en een wethouder van de gemeente Berkelland. Nadat er met een glas cherry brandy, de zogenaamde ‘stirrup cup’, samen met de jagers op een geslaagde jacht is geproost, wordt aansluitend de eerste run ingezet aan de Slootsdijk. Via de Strikker en buurtschap De Bruil eindigt de eerste run aan de Arfmansteeg.
De tweede run gaat via buurtschap ‘t Veller richting de Veldhoek en eindigt aan de Kapersweg nabij de voormalige basisschool. Bij de ‘Steenblikbrug’ wordt de derde run ingezet en is de slip met vossenurine door de ‘sliptrekkers’ Henk Klein Bluemink, Arjan Meerbeek en Wim Groot Kormelink via de Hengelose buurtschap Varssel richting de parkeerplaats van het oefenterrein ‘t Windmöllenveld van de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Ruurlo aan de Rommelderdijk getrokken. Daar vindt de eind kill plaats waarna de jacht door de hoornblazers van de KNJV wordt afgeblazen en de honden op hun welverdiende koeienpens worden getrakteerd.
Het Slipjachtcomité Ruurlo wil graag extra benadrukken dat men zeer tevreden is met de loyaliteit van alle landeigenaren. Zonder hun toestemming is een dergelijk cultuurhistorisch evenement niet te organiseren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo