De PZF-bestuursleden (vlnr) pr-man Thomas Kranenbarg, secretaris Geertjan Jeursen, en voorzitter André Leusink. Foto: Rob Weeber

De PZF-bestuursleden (vlnr) pr-man Thomas Kranenbarg, secretaris Geertjan Jeursen, en voorzitter André Leusink. Foto: Rob Weeber

PZF in Haarlo: onvervalst Achterhoeks kerkdorpsfeest

Maatschappij

Zelfs van de kaartverkoop wordt een feestje gemaakt

Door Rob Weeber

HAARLO - Het begon ooit met een uit de hand gelopen, spontaan vriendenfeestje in een weiland in het kerkdorp Haarlo, onder de veelzeggende naam PZF (Papa’s Zuip Festijn). Met alleen een tent, veel bier en open uitnodiging werd toen het fundament gelegd voor een sinds 2017 terugkerend fenomeen. Het PZF is inmiddels een najaarsfeest in authentieke Achterhoekse sfeer, compleet met (dialect)muziek en bier.

Op bezoek bij een deel van het bestuur wordt duidelijk waarom het Haarlose najaarsfeest zo’n succes is. “We begonnen in 2005, maar na enkele jaren verwaterde het initiatief”, blikt voorzitter André Leusink (53) terug, naar eigen zeggen ‘veruit de verstandigste van het stel’. “In 2017 hebben we met vallen en opstaan de boel weer opgestart. Zo waren vanaf 2019 vrijkaarten niet langer haalbaar en hebben we de minimumleeftijd op 18-plus bepaald. Inmiddels kunnen we spreken van een goed georganiseerd feestje dat de binding binnen het dorp Haarlo bevordert. Dat blijkt niet alleen uit de animo voor het feest, maar ook uit het aantal vrijwilligers, bij ons ‘kruuw’ genoemd, die zich willen inzetten. We moeten zelfs nee verkopen.”

Spreuken
De opzet van het feest is eigenzinnig, laagdrempelig en eenvoudig van opzet. Maar bovenal voert de Achterhoekse cultuur de boventoon. “Wij hebben spandoeken voor ons feest, maar gebruiken oude spatborden en deuren van auto’s waarop de aankondiging geschilderd is”, legt Leusink uit. “Verder hebben we allerlei spreuken in dialect in de tent hangen, zoals ‘As den haan uut Beltrum smons in Haorle kreit, dan hef ut s’nachts best u weit!’” Ook teksten als ‘Weet u zeker dat u ’t gas uitgezet heeft?’ en ‘Graag uw eigen vrouw weer mee naar huis meenemen’ doen het goed als sfeerbeeld in de tent. Menig bordje verdwijnt dan ook na afloop. Ook het eten is hier anders. Bij ons vindt je geen patat of frikandellen, maar wel stamppot, ribbetjes en gehaktballen van slager ‘Hamburger Henkie’.”
Bijzonder ook is de wijze waarop de voorverkoop plaatsvindt. Op 7 oktober was deze bij HCR Prinsen onder muzikale begeleiding van dj Propaan. “De voorverkoop alleen al is een feestje. Sommigen gaan na afloop de deur uit en zijn vergeten hun kaarten te kopen. Het zegt iets over de sfeer in het dorp. Wij zien de laatste jaren de saamhorigheid duidelijk toenemen.” Rotzooi trappen is er dan ook niet bij. “We hadden een keer een Brabander in de tent die vervelend werd. Hij is er door het publiek uitgezet. Natuurlijk is er beveiliging aanwezig, maar daarnaast is er ook sociale controle, de onderlinge wens om het gezellig te houden.”

Muziek
Uiteraard ontbreekt de muziek niet. Dit jaar is er op zaterdagavond de Snorkel Drive-In-Show en treden op zondag De Berkelkapel, het Handkar Trio en De Kistjes Kearls & De Snorkel op. “De zaterdagavond is vooral voor de jongere generaties. De zondag is rustig verder vieren voor ook het oudere publiek. Zo hebben we voor iedere leeftijdsgroep wat wils, van 18-plus tot 60-plus. Er is zelfs een mindervalidentoilet aanwezig.”
PZF 2022 wordt gehouden op zaterdag 5 en zondag 6 november, aan de Holtmaatsdijk in Haarlo. Nog niet alle kaarten zijn verkocht. De vergunning betreft een driedaags feest, maar de huidige organisatie ziet het niet zitten om ook de vrijdagavond in te vullen. Ze stelt zich wel open voor derden die een goed idee hebben.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant