Jan en Ciska Wiegerinck met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: PR

Jan en Ciska Wiegerinck met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: PR

Jan en Ciska Wiegerinck 65 jaar getrouwd

Maatschappij

‘Niet op elkaar mopperen en op zijn tijd geven en nemen’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Jan en Ciska Wiegerinck uit Ruurlo vierden vorige week woensdag hun briljanten huwelijksjubileum. Beiden staan nog midden in het leven. We komen ze namelijk nog regelmatig tegen in Ruurlo: al wandelend, fietsend of op sportcomplex ‘t Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo waar Jan als vrijwilliger tot een van de twee ‘onderhoudsploegen’ behoort. Ciska ‘werkt’ nog regelmatig in de tuin. 

Burgemeester Joost van Oostrum kwam Jan en Ciska net als bij hun 60-jarig huwelijk gelukwensen met deze bijzondere mijlpaal. Het prachtige boeket van de gemeente Berkelland siert met vele andere felicitaties de woonkamer van hun sfeervolle vooroorlogse woning.
Het gebak staat op de keukentafel klaar als we aanschuiven voor een gesprek met Jan (88) en Ciska (87). Het was vorige week niet de enige keer dat Jan en Ciska in het ‘zonnetje’ werden gezet. Jan werd namelijk tijdens de algemene ledenvergadering van voetbalvereniging Ruurlo ook ‘gehuldigd’ voor zijn maar liefst 75-jarig lidmaatschap van VV Ruurlo. “Ook uniek”, zegt Ciska die bij de huldiging werd betrokken.

Verenigingsleven
Het verenigingsleven loopt als een rode draad door het leven van het echtpaar Wiegerinck. Wat Jan betreft is het voornamelijk voetbal wat de klok sloeg. Maar ook was hij vijftig jaar geleden mede-oprichter van Tennisvereniging Ruurlo. Hij slaat er nog steeds drie keer in de week een balletje. Ciska stond tot enkele jaren geleden ook nog nog regelmatig op de tennisbaan.
Jans actieve ‘voetballoopbaan’ bij VV Ruurlo was lang en indrukwekkend. Hij behoort dan ook tot het keurkorps van ‘Leden van Verdienste’. En ook kreeg hij voor zijn lange indrukwekkende periode bij VV Ruurlo de ‘Zilveren Hazewindhond’ van de voormalige gemeente Ruurlo uitgereikt. Tot op hoge leeftijd speelde Jan nog verdienstelijk voetbal. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in het eerste elftal. Later in een van de lagere elftallen waarvan hij jarenlang seniorentrainer was.
Tevens organiseerde het echtpaar gezamenlijk tientallen jaren de maandelijkse kaartavonden voor de voetbal. Bij zijn zeventigste verjaardag werd Jan een ere-wedstrijd aangeboden. “Ik werd in een BMW het hoofdveld opgereden en mijn kleinzoon Stan heeft toen meegevoetbald. Dat was een prachtig en emotioneel moment”, zo herinnert Jan zich nog als de dag van gisteren. Ciska was lid van de Katholieke Vrouwen Vereniging (KVV) in Ruurlo en bewaart dierbare herinneringen aan de jaarlijkse Eier- en Paasmarkt Reurei waar ze jarenlang vrijwilligster was evenals bij Pax Kinderhulp in Borculo.  

Reurlsen
Beiden zijn geboren en getogen Ruurloërs. Jan komt van boerderij/smederij ‘De ‘Pals’ en wordt door de oudere Ruurloërs dan ook steevast als ‘Jan van de Pals’ aangesproken. Ciska’s geboortewieg van de familie Groot Zevert stond bij Café Mentink in ‘t Ruurlose Broek. Na de oorlogsjaren volgde Jan de opleiding tot automonteur in Winterswijk. Ciska specialiseerde zich na de huishoudschool in Groenlo als coupeuse en was tot haar trouwen werkzaam bij de familie Teunissen in Ruurlo. “Nadat onze twee kinderen waren geboren ben ik weer aan het werk gegaan en heb ik voor Teunissen Mode nog vele jaren thuiswerk gedaan”, zo vertelt Ciska. Jan was nadat hij het vak van automonteur had neergelegd maar liefst dertig jaar autoverkoper van BMW’s in Groenlo.

‘Kolde Markt’
De allereerste kennismaking tussen Jan en Ciska vond plaats op de ‘Kolde Markt’ in Ruurlo. Maar zo ‘koud’ was die eerste ontmoeting begin november 1955 niet. Integendeel. Er ontstond na die ontmoeting een ‘warme’ liefdesband tussen beiden die inmiddels 65 jaar stand heeft gehouden. Het grote geheim daarvan? “Niet op elkaar mopperen en op zijn tijd geven en nemen.” Het briljanten echtpaar heeft twee kinderen en vier kleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant