Herman en Mini Nijen Es vierden hun zestig jarig huwelijk met een receptie bij De Keizerskroon. Foto: PR.

Herman en Mini Nijen Es vierden hun zestig jarig huwelijk met een receptie bij De Keizerskroon. Foto: PR. 

Herman en Mini Nijen Es van ‘de Kiekebekke’ zestig jaar getrouwd

Maatschappij

RUURLO – Twee dagen na hun drukbezochte en gezellige zestigjarige huwelijksreceptie genieten Herman Nijen Es en Mini Nijen Es-Hulstijn aan de keukentafel van boerderij ‘de Kiekebekke’ nog volop na. “Moet je eens kijken. Vandaag hebben we nog weer diverse felicitatiekaarten gekregen”, zo vertelt Mini glunderend. En als we na een geanimeerd gesprek afscheid van Herman en Mini nemen komen er spontaan kennissen de keuken binnen lopen die zich verontschuldigen dat ze woensdag niet in de gelegenheid waren geweest hun jubileumreceptie te bezoeken. Burgemeester Joost van Oostrum bracht donderdag namens gemeente Berkelland de felicitaties aan het diamanten echtpaar over met als cadeau een prachtig boeket.

Door Jan Hendriksen

Herman Nijen Es (82) en Mini Nijen Es – Hulstijn (83) waren woensdag 28 september zestig jaar getrouwd. En dat werd gevierd met een feestelijke receptie ondanks het verdriet dat er eind vorig jaar een dochter en begin van dit jaar een schoonzoon van Herman en Mini veel te jong overleden. “We waren voor de zesde maal bij De Keizerskroon in het kader van ons huwelijk! Want toen we op 28 september 1962 zijn getrouwd hebben we bij De Keizerkroon ook ons huwelijksfeest gevierd. En ook ons 12.5-, 25-, 40- en 50-jarig huwelijksfeest”, zo vertelt Herman die op boerderij ‘de Kiekebekke’ in de Ruurlose buurtschap De Bruil geboren is. 

‘Mijn vader
moest daar
in eerste
instantie niets
van weten’

Mini’s geboortewieg stond in de Borculose buurtschap Dijkhoek. Op tweede kerstdag 1956 vond de eerste ontmoeting tussen beiden plaats. Herman was met zijn vrienden vanuit Ruurlo naar café Kiffen in Geesteren gefietst en Mini met haar vriendinnen. Om de drie weken vond in die tijd daar een dansavond plaats evenals bij café Baan in Geesteren en De Buitensingel in Borculo. “Op die avond speelde de toen populaire band The Moodchers bij Kiffen. En van het één kwam het ander”, zo grapt Herman. Herman volgde in die tijd een Landbouwwintercurcus en Mini had toen net de Huidhoudschool in Borculo uitgezwaaid. Mini ‘trok’ zoals dat destijds gebruikelijk was na de trouwdag ‘in’ bij de familie Nijen Es en werkte direct volop mee op de boerderij. Begin jaren zeventig verrees er één van de eerste ligboxenstallen van de regio bij dit agrarische bedrijf. “Mijn vader moest daar in eerste instantie niets van weten. Maar later was hij er trots op”, zo verklaart Herman.

Buitenshuis
Naast de werkzaamheden op de boerderij en de komst van vijf dochters maakten Herman en Mini in de loop van al die jaren ook volop tijd vrij voor activiteiten ‘buitenshuis’. Mini was actief lid van de toenmalige Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (nu Vrouwen van Nu) en maakte deel uit van het klantenpanel van de coöperatiewinkel in Ruurlo. Herman was jarenlang voorzitter van Ponyclub Ruurlo. Mini: “En daar zijn twee van onze vijf kleinkinderen actief lid.” Ook was Herman actief als touwtrekker bij de voormalige touwtrekvereniging De Bruil, voor de oudercommissie van de Bruilse school en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). En Herman was 25 jaar teamleider van het Interdorpsteam van De Bruil die steevast hoge ogen gooide op de Interdorpsspelen tijdens de Ruurlose Septemberfeesten. “Bij mijn afscheid werden we zelfs kampioen en hebben we dat groots gevierd evenals dat we het Bruilse buurtfeest en de Septemberfeesten in Ruurlo altijd volop mee vierden.”

Koken
Herman voert momenteel nog dagelijks de kalveren op de boerderij en helpt nog steevast bij het klauw bekappen van de koeien. Mini is ‘achter’ niet meer te vinden. Mini. “Ik kook nog steeds zelf. En we eten altijd nog ‘s avonds warm. Dat doen we al sinds de tijd dat onze vijf dochters naar school gingen. En dat ben ik blijven doen en bevalt ons nog steeds uitstekend. En ik vind het ook nog steeds fijn om soms voor de hele familie te koken en gezamenlijk te eten.” Ze hoopt dat met Herman dan ook nog vele jaren in goede gezondheid te mogen doen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant