Uit handen van de commandanten Gunnar Tetzlaff van Fürstenau en André Weil van Borgsdorf ontving de Ruurlose brandweer een mooi bord met de tekst ‘Vrienden onder elkaar’ waarop koppelingsslangen waren bevestigd van de drie brandweerkorpsen. Foto: PR

Uit handen van de commandanten Gunnar Tetzlaff van Fürstenau en André Weil van Borgsdorf ontving de Ruurlose brandweer een mooi bord met de tekst ‘Vrienden onder elkaar’ waarop koppelingsslangen waren bevestigd van de drie brandweerkorpsen. Foto: PR

Ruurlose brandweer krijgt Duitse partners weer eens op bezoek

Maatschappij

RUURLO - Tijden van weleer herleefden afgelopen weekeinde in Ruurlo. De vrijwillige brandweer kreeg Duitse collega’s op bezoek, uit de plaatsen Fürstenau en Borgsdorf. Een bord met de koppelingsslangen van de drie korpsen, met de tekst ‘Vrienden onder elkaar’ dat de Duitse brandweerlieden als geschenk hadden meegebracht, symboliseerde de oude banden.

Door Jan Hendriksen

Het waren in het verleden jaarlijkse samenkomsten. Die van de Ruurlose vrijwillige brandweer met die van het Duitse korps uit Fürstenau. Zeker in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw toen de voormalige gemeente Ruurlo in Fürstenau een heuse partnergemeente had. Fürstenau onderhield in die jaren ook nauwe contacten met de spuitgasten uit de partnergemeente Borgsdorf in het voormalige Oost-Duitsland. In de jaren negentig en rond de eeuwwisseling verflauwden de uitwisselingen echter.
Na de gemeentelijke herindeling in 2005 organiseerde de toenmalige gemeentesecretaris Bert Veld nog eenmaal een uitwisselingsprogramma waaraan diverse Ruurlose verenigingen deelnamen zoals de plaatselijke voetbalvereniging en landbouworganisatie de voormalige Gelderse Maatschappij van Landbouw. Als een van de weinige verenigingen en instanties onderhoudt naast de brandweer ook schietvereniging Wilhelmina nog contacten met hun ‘bondgenoten’ uit Fürstenau.

Gastvrij
Maar afgelopen weekeinde brachten de vrijwillige brandweerlieden uit Fürstenau en Borgsdorf op uitnodiging van de plaatselijke brandweer weer een uitgebreid bezoek aan Ruurlo. “Drie tot vier jaar geleden waren er al plannen gemaakt voor een bezoek van onze Duitse collega’s. Maar deze werden ruw verstoord door hoogwater, een grote natuurbrand in Duitsland en natuurlijk door corona in de wereld. Daarom is het nu extra mooi dat we hier samen zijn met zovelen om een geweldig weekend met elkaar te beleven. Want wat voor een gastvrije ontvangst hebben we gehad in het verleden in Borgsdorf en Fürstenau. Dat zijn we zeker nog niet vergeten”, zo verklaarde postcommandant Henk Ooijman van de Ruurlose brandweer zaterdagmiddag tijdens de ontvangst van de oosterburen in de kazerne aan de Groenloseweg.
Henk Ooijman: “Bert Stegeman heeft vorig jaar zijn functie als postcommandant aan mij gegund en daar ben ik bijzonder trots op. Bert heeft als commandant natuurlijk veel betekend voor dit korps. Door zijn inzet en bevlogenheid in de afgelopen vijftien jaar staat er nu een korps waar gezelligheid en kameraadschap heel belangrijk zijn. Samen met mijn plaatsvervanger Jasper Pierik, en natuurlijk met alle leden van het korps, gaan we zorgen dat dit zo blijft.” Ook was Ooijman vereerd dat Bert Stegemans voorgangers Henk Deunk en Ap Ruesink zaterdag van de partij waren.

Proosten
Voorheen was de Ruurlose brandweer aangesloten bij de gemeente Berkelland maar sinds enkele jaren is het korps opgegaan in een groter geheel wat de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland heet. Het redden van vee behoort ook nog steeds tot de taken van de Ruurlose brandweer en daarvoor komt in de toekomst een nieuw volledig ingericht voertuig. Henk Ooijman: “Als deze vernieuwing is afgerond zien we jullie graag weer in Ruurlo om op de nieuwe voertuigen te proosten. We zullen contact houden om dit te regelen”, aldus Ooijman richting de Duitse collega’s die tot en met maandagmorgen in Ruurlo verbleven. Een speciale commissie binnen het Ruurlose korps had voor hen een uitgebreid gezelligheidsprogramma samengesteld.

Het cadeau van de korpsen uit Fürstenau en Borgsdorf . Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo