Geert van Tuil (l) en Harry Lowik namen vorige week afscheid van de Ruurlose brandweer. Foto: PR

Geert van Tuil (l) en Harry Lowik namen vorige week afscheid van de Ruurlose brandweer. Foto: PR

Geert van Tuil en Harry Lowik nemen afscheid van brandweer

Maatschappij

RUURLO – Na respectievelijk dertig en 26 jaar hebben de Ruurloërs Geert van Tuil (55) en Harry Lowik (58) als vrijwilligers vorige week maandagavond afscheid genomen van het Ruurlose brandweerkorps. Tijdens een gezellig samenzijn bij café-restaurant-zalen De Keizerskroon werden beide mannen in hun functie als manschap/chauffeur door collega vrijwilligers en postcommandant Henk Ooijman ‘uitgezwaaid’.

Door Jan Hendriksen

Omdat vader Gert ook bij de brandweer actief was werd Geert van Tuil dertig jaar geleden door de toenmalige postcommandant Ap Ruesink gevraagd om zich ook aan te sluiten bij het Ruurlose vrijwilligerskorps. “Ik ben bij de brandweer begonnen met onder meer toen Karel Hetzel en Jan Ras nog actief waren”, zo blikt Van Tuil terug op de beginperiode van zijn ‘diensttijd’. Het redden van mens en dier gaf hem altijd een grote voldoening. Of het nu een brand of een ongeval was. “Natuurlijk was dat ook best af en toe moeilijk en heftig als je de mensen persoonlijk kende. En dat is een aantal keren gebeurd. Bijvoorbeeld bij boerderijbranden.” Lowik heeft met veel passie en liefde 26 jaar het vrijwilligerskorps gediend. Boerderijbranden en menig ongeval had de nodige impact op hem, ook omdat hij sommige mensen persoonlijk kende.

Napraten
Binnen het korps was Lowik verantwoordelijk voor het napraten met collega’s over een ongeval of ernstige brand, een belangrijk onderdeel bij het verwerken ervan. Het napraten en een luisterend oor zijn gaf hem de meeste voldoening. In tegenstelling tot het uit de boom halen van een kat: “Die komt altijd zelf weer op de grond.” Toch stond Lowik ook bij deze uitrukken altijd klaar voor zijn omgeving. Als parttimer werkt Harry bij een bergingsbedrijf in Borculo. In zijn werk zal hij af en toe nog wel een een Ruurlose vrijwillige brandweerman tegenkomen bij een verkeersongeval in het ‘werkgebied’ van het Ruurlose korps.

Piepers
Komend jaar blijven beide mannen nog betrokken bij de ‘gezellige’ activiteiten van de Ruurlose brandweer zoals de Nieuwjaarsbijeenkomst, het weekeindje uit en de spelmiddag voor de kinderen. “Maar we hebben definitief een punt gezet achter de oefenavonden en de dienstverleningen”, zegt Lowik. Van Tuil knikt: “We hebben namelijk onze ‘piepers’ ingeleverd.”
“Het is mooi geweest”, zo besluit het ‘afzwaaiende’ tweetal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo