De actiedag werd goed bezocht door belangstellende ouders, opa’s en oma’s en andere inwoners uit Ruurlo en omgeving. Foto: PR.

De actiedag werd goed bezocht door belangstellende ouders, opa’s en oma’s en andere inwoners uit Ruurlo en omgeving. Foto: PR. 

Actiedag Westerbork Scholenproject oogst veel belangstelling en waardevolle bijdragen

Maatschappij

RUURLO - De belangstelling voor het optreden van kinderkoor Sing a Song, de persoonlijke verhalen van de vluchtelingen Zahraa en Julia, en de boeken- en hobbybeurs met gebakskraam was afgelopen zaterdag groot. Het bestuur van Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo was na afloop heel tevreden over de jaarlijkse activiteit in de Dorpskerk.

De actiedag werd goed bezocht door belangstellende ouders, opa’s en oma’s en andere inwoners uit Ruurlo en omgeving, die het project een warm hart toedragen. Ook toeristen namen nieuwsgierig een kijkje bij het ‘sfeervolle gebeuren’ in de Dorpskerk en toonden hun interesse en waardering voor het scholenproject. In de kerk hingen lange slingers met de werkstukken en wereldkaarten over ‘Vrede en Vrijheid’ van de leerlingen van de basisscholen die dit schooljaar meedoen aan het scholenproject. Met deze activiteit heeft bestuurslid Esther Vermeulen hen daarvoor alvast enthousiast gemaakt. Het kinderkoor SIng a Song onder leiding van Karin Hukker wist met hun optreden het grote en kleine publiek te erg boeien. In de kerkzaal en op de tribune klonk een groot applaus voor hun mooie samenzang, solozang en passende dansjes bij de liedteksten over vrijheid en vrede. Het lied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Brij zongen de bezoekers enthousiast mee. Volgend jaar wil het kinderkoor graag weer meewerken aan de actiedag in de Vredesweek. “Daar zijn we heel blij mee, wat hun stemmen en die van alle basisschoolkinderen zijn onze hoop voor de toekomst”, aldus voorzitter Joke Cornelissen van Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo.

Vluchtelingen
Het programma in de Vredesweek sloot dit jaar aan bij de tentoonstelling in de Dorpskerk ’1572, geboorte van Nederland’ waarin de begrippen vrijheid, verscheidenheid, verdraagzaamheid en verbondenheid centraal staan. In het interview, geleid door bestuurslid Jodie Ras vertelden (voormalige) vluchtelingen Sahraa uit Somalië en Julia uit Oekraïne hun persoonlijke verhaal. Waarom zij zijn gevlucht, hoe het was om in Nederland aan te komen, er te wonen en welke kansen zij hebben gekregen? Over de cultuurverschillen met hun eigen land Somalië en Oekraïne. Wat zij ons willen meegeven van hun cultuur, waar zij trots op zijn. Ten slotte deelden zij met de aandachtige toehoorders wat hun verwachtingen voor de toekomst zijn waarbij de genoemde begrippen uit de expositie een essentiële rol spelen. De expositie ’1572 Geboorte van Nederland’ is alleen komende zaterdag en zondag nog te bezichtigen van 13.30 tot 16.30 uur.

Opbrengst
De opbrengst van de actiedag was ruim 450 euro. Het bedrag is volgens Cornelissen een welkome aanvulling op het totaalbedrag dat ieder jaar nodig is. “Alleen voor het busvervoer en de entree van de gezamenlijke excursie naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn de gemiddelde kosten al zo’n 3500 euro.” De stichting bedankt alle betrokken medewerkers en belangstellenden voor ieders waardevolle bijdrage aan de geslaagde actiedag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant