Bruidspaar Veltkamp-Voortman met wethouder Arjan van Gijssel. Foto: Rob Weeber
Bruidspaar Veltkamp-Voortman met wethouder Arjan van Gijssel. Foto: Rob Weeber

Bruidspaar Veltkamp-Voortman 65 jaar getrouwd

Maatschappij

NEEDE – Het dorp Neede is weer een jubilerend bruidspaar rijker. Woensdag 10 augustus vierden Hendrik Veltkamp (1934) en Hendrika Voortman (1937) hun briljanten huwelijk. De eerste ontmoeting was op de Noordijkse kermis, de tweede op Dijkhoeksekamp in Borculo. Daarna was het raak. Het paar trouwde in 1957. 

Door Rob Weeber 

Hendrik werd in Olden Eibergen geboren, maar in Borculo grootgebracht. Zijn grote droom was boer worden. Na de lagere school volgde hij dan ook de landbouwschool en liep vanaf 1947 stage bij zijn oom en tante in Gelselaar op boerderij De Bollert. Ook Hendrika trok daar in na hun trouwen. In 1965 verlieten ze het dorp alweer. Er was geen zicht op overname en Hendrika kon daar slecht aarden. 

Hendrik had bij de coöperatie gesolliciteerd en zou daar de rest van zijn werkzame leven blijven. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon. De nieuwe woonplek in Neede bood voldoende ruimte voor een stukje boerenleven. “In de beginjaren verbouwde ik nog rogge op de traditionele manier. Ik had een eigen dorsmachine en hooimijt. Het zaad kreeg ik van de coöperatie en de oogst ging weer naar hen terug. Het stro dat overbleef gebruikte ik voor mijn twaalf mestvarkens. Later ging ik over op het fokken van schapen, iets dat ik nog steeds doe. Ik heb een aantal keren vijf nakomelingen gehad, wat erg bijzonder is.” 

Hendrika groeide in Noordijk op en volgde de opleiding tot coupeuse. In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw werkte ze een aantal jaren voor de textielfabriek van Ter Weeme. “Ik moest gastendoekjes naaien. Ze brachten grote rollen stof die ook letterlijk veel stof met zich meebrachten. We hadden kokosmatten op de vloer en die moesten veelvuldig buiten uitgeklopt worden. De uiteinden zoomde ik eerst om in de lengterichting om. Daarna knipte ik de doekjes op maat en zoomde de stof in de breedterichting om”, herinnert zij zich nog precies. 

Beiden hebben zich veel ingezet als vrijwilliger. Hendrik was onder meer twaalf jaar penningmeester van de Grote Kerk in Neede en hielp tijdens de pluimveetentoonstellingen met de opbouw van de expositie en de verkoop van loten. Verder bezochten ze regelmatig ouderen, hielpen met eten rondbrengen en ondersteunden de rommelmarkt en het bloemschikken. Hoewel op leeftijd, zijn beiden nog steeds actief met onder meer de eigen bloementuin met 65 soorten fuchsia’s. Ook fietst Hendrika iedere week nog en speelt ze rummikub.
Het echtpaar kreeg drie kinderen en heeft zeven kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo