Grote publiekstrekker op de folkloredag is het Song Dance Ensemble Krakus uit het Poolse Krakau.  Foto:: PR.
Grote publiekstrekker op de folkloredag is het Song Dance Ensemble Krakus uit het Poolse Krakau. Foto:: PR.

Ruurlo staat te trappelen voor de Reurlse Zommerdagen

Maatschappij

Vijf dagen muziek, dans, brandweer, fietstocht, braderie, folklore en oldtimers 

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het is bijna tijd voor de Reurlse Zommerdagen 2022. Op zaterdag 6 augustus begint het vijfdaagse evenement met muziek, dans, een oecumenische kerkdienst, een brandweermiddag voor de jeugd, een boerderijenfietstocht en een korenavond. Ook is er weer een grote braderie, internationale folklore en een old-timershow van tractoren en werktuigen. De activiteiten vinden grotendeels plaats op het Kerkplein plaatsvinden. Op woensdagavond 10 augustus worden de Zommerdagen afgesloten met een Oostenrijkse avond.

De Reurlse Zommerdagen gaan zaterdag om 21.00 uur in de feesttent op het Kerkplein van start met een ‘Vakantieborrel’. Een mooie gelegenheid om de ‘vakantieverhalen’ van de afgelopen weken met elkaar uit te wisselen of om juist nog vakantieplannen te maken. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de band Jetset.
Op zondagmorgen is er om 10.00 uur een oecumenische kerkdienst in de tent op het Kerkplein, georganiseerd door de Raad van Kerken Ruurlo. De ‘tentdienst’ heeft als thema ‘Samen Onderweg’ en wordt geleid door Ds. M.A. Andela-Hofstede uit Aalten en Jan Vreman en Christine Scholten uit Ruurlo. Aansluitend is er koffie of thee en kan men met elkaar in gesprek.

Brandweermiddag
Op maandagmiddag 8 augustus organiseert de Ruurlose plaatselijke vrijwillige brandweer vanaf 13.30 uur een Brandweermiddag voor de jeugd. De brandweerwagens staan dan vanaf 13.30 uur klaar op het Kerkplein om de kinderen samen met bijvoorbeeld vader, moeder, opa en/of oma naar een weiland bij De Heikamp aan de Hengeloseweg te brengen waar allerlei waterspelletjes voor de kinderen zijn georganiseerd. Kruip in de huid van een echte brandweerman tijdens deze jaarlijkse brandweermiddag. Want welk kind wil er nou niet in een echte brandweerwagen zitten?

Fiets de Boer op
Op dinsdagochtend 9 augustus is het tijd voor de inmiddels traditionele fietstocht ‘De boer op’. Agrarische en aanverwante bedrijven in de omgeving van Ruurlo openen die dag de deuren voor de fietsende bezoekers. Vertrek is mogelijk tussen 10.00 tot 12.00 uur uur vanaf de parkeerplaats van café-restaurant De Keizerskroon aan de Dorpsstraat. De tocht, die ongeveer 35 kilometer lang is, leidt de fietsers naar een melkveebedrijf, een siertuin, een natuurinclusieve kringloopboerderij en een boomkwekerij.
Deelname kost voor volwassenen 2,50 euro en voor kinderen t/m 12 jaar 1 euro. De organisatie van de fietstocht is in handen van Fietscommissie De Boer Op Ruurlo, bestaande uit leden van Vrouwen van Nu Ruurlo, Land- en Tuinbouw Organisatie Noord afdeling Achterhoek Noord en Jong Gelre Ruurlo.

Korenavond
Die dinsdagavond, 9 augustus, verzorgt het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder in de tent op het Kerkplein de inmiddels traditionele Korenavond. Het begint om 19 uur. Naast Schouder aan Schouder zullen de Berkelzangers uit Borculo de Aladna’s uit Aalten optreden.

Braderie en Folkloredag
Op de laatste dag, woensdag 10 augustus, vindt weer de befaamde braderie en internationale folkloredag plaats, georganiseerd door de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo. De 41ste editie van de braderie is ook dit jaar weer ruim en gevarieerd van opzet. Naast de braderiemarkt met zijn vele kramen is er een grote oldtimershow van tractoren en werktuigen in de straten rondom het plantsoen aan de Domineesteeg.
De braderie en de folkloredag beginnen met een parade van alle deelnemende groepen door het centrum van Ruurlo. De start is om 13.15 uur bij café-restaurant De Tapperij aan het Julianaplein. Vervolgens begeven de groepen zich door de Dorpsstraat richting Hotel Avenarius. Om 14:00 uur volgt de officiële opening in de tent op het Kerkplein.

Optredens
Zowel in de tent op het Kerkplein als in de muziekkoepel aan de Domineesteeg zullen er doorlopend optredens worden verzorgd door diverse binnen- en buitenlandse folklore­groepen met als grote publiekstrekker het Song Dance Ensemble Krakus uit het Poolse Krakau. Dit bestaat uit zingende en dansende studenten van verschillende universiteiten in Krakau. Daarnaast wordt opgetreden door Roesalka, een Oekraïense zang- en dansgroep uit het Overijsselse Hengelo, De Iesselschoters uit Steenderen, De Plaggenmeijers uit Rekken, De Schaop’ndansers uit het Drentse Exloo, de Celtic Dance Company, een Ierse dansgroep uit Deventer, De Gelmelzwaaiers, een groep vendeliers en tamboers uit Hoogstraaten in België en de Achterhookse Folkordansers uit Ruurlo. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Twentse duo Hermien & Ans en dj Alex uit Ruurlo. 

Oostenrijkse avond
Woensdagavond 10 augustus op de slotavond van de Reurlse Zommerdagen is er in de feesttent op het Kerkplein een gezellige Oostenrijkse avond met medewerking van Die Stadlerfreunde. Die Stadlerfreunde is een vijfmans formatie uit Twente met een grote voorliefde voor de Oostenrijkse Volkstümliche Musik & Oberkrainermusik. Alle bandleden hebben hun roots in Oostenrijk en Slovenië en zijn daar ook meerdere weken per jaar te vinden bij hun muziekvrienden. Deze Twentse volksmuziek-kameraden weten bij ieder feestje het publiek in de juiste stemming te krijgen. Met twee Steierische harmonika’s een gitaar, een bas, een alphorn, een bariton en diverse Oostenrijkse activiteiten is ieder feest weer Voll Stimmung met Die Stadlfreunde.
Naast de vlotte polka’s en Zillertaler boarische muziekstukken worden er ook mooie gedragen walsen gespeeld. En moet het dak eraf dan worden de bekende schlagers (Fliegerlied, Cowboy und Indianer, Einen Stern, Hulapalu ed) ten gehore gebracht uiteraard overgoten met een polkasausje. Kortom voor ieder feestje in de Tiroler sferen heeft de groep het juiste recept.

Informatie
Meer informatie op de websites en de facebookpagina’s van de Reurlse Zommerdagen en de Achterhookse Folkloredansers.


www.reurlsezommerdagen.nl
www.achterhooksefolkloredansers.nl

De Gelmelzwaaiers, vendeliers en tamboers uit Hoogstraaten in België zijn tijdens de folkloredag op woensdag 10 augustus te gast in Ruurlo. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo