Het Hengelose CJV organiseert deze maand drie kampen voor verschillende leeftijdsgroepen in het buitengebied tussen Ruurlo en Barchem. Op de foto een aantal van de deelnemers aan het B-kamp voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud. Foto: Luuk Stam

Het Hengelose CJV organiseert deze maand drie kampen voor verschillende leeftijdsgroepen in het buitengebied tussen Ruurlo en Barchem. Op de foto een aantal van de deelnemers aan het B-kamp voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud. Foto: Luuk Stam

CJV-jeugdkampen schudden de coronajaren van zich af

Maatschappij

Meer dan honderd kinderen uit Bronckhorst genieten ouderwets van jeugdkampen in Ruurlo

Door Luuk Stam

RUURLO/HENGELO – De oogjes zijn na ruim een halve week kamp best een beetje klein. Niet zo vreemd, want de dagen zitten hier vol spelletjes en activiteiten. En ’s avonds laat zitten ze hier aan de Höfteweg in Ruurlo nog bij het kampvuur. Woensdagavond was het zelfs bijna middernacht toen ze gingen slapen, er stond een spooktocht op het programma. “Die was leuk, maar wel héél eng!”, zegt de Hengelose Elin Franken (12) donderdagmiddag, net nadat er geluncht is in de grootste van alle blauw-witte tenten op dit terrein. 

Het is de vijfde van zeven dagen B-kamp voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar, georganiseerd door de Christelijke Jongerenvereniging (CJV), die vanuit thuisbasis Hengelo al meer dan vijftig jaar lang zomerkampen voor de jeugd organiseert. In 2020 konden die kampen vanwege corona niet doorgaan. Vorig jaar wel, maar in aangepaste vorm, met zelfgecreëerde bubbels en enkel activiteiten hier op het terrein en in het nabijgelegen bos. Dit jaar kan het weer ouderwets, zonder belemmeringen. Na het A-kamp (8- tot 10-jarigen) en het B-kamp sluit het C-kamp voor 6- tot 8-jarigen deze week (24-27 juli) een drieluik af.

Geloof
De C in CJV – die van oorsprong voor ‘Christelijk’ staat – zien ze hier tegenwoordig ook als creatief, cultureel, compleet en comfortabel. De rol van het geloof is naar de achtergrond verdwenen. Iedereen is welkom. “Het is hier gewoon heel gezellig en je leert ook allemaal andere kinderen kennen”, zegt Elin. Zij is één van de in totaal 52 kinderen die meedoen aan het B-kamp. Het is qua aantal kinderen het grootste kamp van het CJV. Het A-kamp telde iets minder dan dertig deelnemers, voor het C-kamp zijn bijna veertig kinderen aangemeld.

Allemaal brengen ze de week door op het kampterrein dat is opgezet in een weiland bij een boer in het buitengebied tussen Ruurlo en Barchem. Met de fiets komen de deelnemers hier vanuit Hengelo naartoe, de jongste deelnemers (C-kamp) worden met de auto gebracht. Wie hier aan komt rijden, denkt even dat hier een circus het terrein heeft ingenomen, maar de blauw-witte tenten hebben de functie van slaaptent, gezamenlijke tent, keukentent, schaduwtent of fietsenstallingtent.

Daarnaast is er volop ruimte om te voetballen, er is een springkussen en het bos – ideaal voor een spooktocht of levend Stratego – is op loopafstand. Ook stappen de groepen geregeld op de fiets voor activiteiten zoals een vossenjacht in het centrum van Lochem of een bezoek aan het zwembad. “Verder heb je genoeg vrije tijd!”, vindt Wieland Muller (12) uit Hengelo, die voor de tweede keer deelneemt aan dit kamp. “En met zoveel kinderen is het natuurlijk wel druk, maar deze locatie tussen de weilanden is heel mooi en rustig.”

Kampsfeer
Te midden van dat landschap worden vele herinneringen gesmeed. Herinneringen zoals ook Luuk van Nieuwland (19) ze veel heeft. Als kind ging hij vaak mee, nu maakt hij deel uit van de 12-koppige leiding van het B-kamp. “En de sfeer van zo’n kamp is als leiding precies hetzelfde als wanneer je hier als kind bent”, stelt hij. “Dat gevoel, dat je hier met z’n allen zit, met z’n allen leuke dingen doet. Die dingen hoeven niet eens heel bijzonder te zijn, maar dat saamhorigheidsgevoel, dat is er nog steeds héél erg. Dat is ontzettend leuk.” 

Van Nieuwland nam in het verleden ook deel aan het X-kamp voor 12- tot 16-jarigen. Dat kamp staat voor het derde jaar op rij niet op het programma. Waar de kampen A, B en C voor de hele week een vast basiskamp hebben, trokken de deelnemers aan het X-kamp voorheen op de fiets door Nederland, van overnachtingsplek naar overnachtingsplek. Fietsdagen werden afgewisseld met dagen op locatie, met onder meer survivalactiviteiten. 

De voorbije jaren kon het X-kamp vanwege corona niet doorgaan. Ook vorig jaar niet, want voor het rondtrekkende kamp was het veel lastiger om een bubbel te creëren. Dit jaar waren er te weinig aanmeldingen. “Normaal had je altijd kinderen die doorstroomden, maar doordat het twee jaar niet heeft gekund, is ook die aansluiting een beetje weggevallen”, verklaart Van Nieuwland. Deze week organiseerde het CJV wel een X-kampdag met activiteiten als vlotten bouwen. “Om dat enthousiasme weer in gang te krijgen.”

Kampjournaal
Of Elin en Wieland volgend jaar ook aan het X-kamp meedoen? Daar zijn ze nog niet over het uit. Tegen het fietsen zien ze wat op. En daarbij: ze zijn nu nog volledig met het B-kamp bezig. Belangrijk is hier bijvoorbeeld ook elke avond het kampjournaal. “Dan vertellen vier kinderen wat er die dag is gebeurd”, legt Elin uit. “Dan worden ook de nieuwe bijnamen voorgelezen.” Wieland voegt toe: “En wie er allemaal gestoken zijn door een wesp. Hoeveel kinderen dat waren? Nou, al wel een stuk of vijftien.” 

Het mag de pret niet drukken. Elin: “Als je hiernaartoe gaat, heb je sowieso al één week van je vakantie iets leuks gedaan.” Hoe de rest van de vakantie eruitziet? Elin gaat nog naar haar neefje in Friesland. En Wieland vertrekt met zijn ouders naar Frankrijk. Mooie vooruitzichten, maar voor allebei geldt: deze week in Ruurlo zal ze nog heel lang bijblijven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant