Toos en Derk Daalwijk-Bovenschutte en wethouder Arjen van Gijssel. Foto: Rob Stevens
Toos en Derk Daalwijk-Bovenschutte en wethouder Arjen van Gijssel. Foto: Rob Stevens

Echtpaar Daalwijk-Bovenschutte haalt ‘makkelijk’ de zestig jaar

Maatschappij

Wethouder Arjen van Gijssel debuteert onder parasols

Door Rob Stevens

BORCULO - Maandag 4 juli is het echtpaar Daalwijk-Bovenschutte uit Borculo zestig jaar getrouwd. De kersverse wethouder Arjen van Gijssel overhandigt voor het eerst  een bruidspaar namens de gemeente een boeket bloemen en de felicitaties.

Derk en Toos vieren maandag hun zestigjarig huwelijk. Achter het huis van het echtpaar Daalwijk-Bovenschutte beschermen twee parasols het bezoek tegen de felle zon. Toos weet nog dat het op hun huwelijksdag juist regenachtig weer was. Het jubileum wordt vandaag in verband met familieomstandigheden niet uitbundig gevierd, dat zal pas 4 september het geval zijn als het paar met drie kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, maar liefst 28 in getal, op een nog onbekende locatie feest zullen vieren. Vandaag gaan ze brunchen.

Sinds 2001 wonen Derk en Toos in Borculo. Met heel veel plezier genieten ze daar van hun oude dag. Een van hun lievelingsbezigheden is het samen fietsen. Dat doen ze al hun hele leven. Derk vertelt dat zijn vrouw nog wel eens de neiging had te vallen. “Zonder overigens ooit iets te breken”, meldt Toos geruststellend. Tegenwoordig heeft ze een aangepaste fiets met verlaagd zadel, zodat ze makkelijk met haar voeten bij de grond kan komen. Dat werkt goed.

Zestig jaar samen, dat is natuurlijk een hele tijd. Toos: “Het is makkelijk hoor, als je gewoon jong trouwt is de kans groter dat je die zestig mee maakt.” Hij was 21, zij 19 toen ze trouwden. Derk komt uit Markelo, Toos uit Gelselaar. Ze hebben na hun huwelijk eerst lang op de boerderij gewoond van de familie Daalwijk. Een boerderij met zo’n vijftien koeien, zestig tot zeventig varkens en wat kippen. De kippen waren de hobby van zijn moeder. Toos heeft de eerste jaren van hun huwelijk in een kledingzaak in Borculo gewerkt. Toen Derk last van zijn hart kreeg, zijn ze van Markelo naar Borculo verhuisd. Dat was ook meteen de eerste keer ze hun eigen meubels kochten voor de inrichting van het huis. Toos trok immers na hun huwelijk gewoon in bij de boerderij van de familie Daalwijk.

Toos verbetert tijdens het gesprek met de wethouder haar man Derk nog wel eens. Dat deed ze ook al toen beiden nog lid waren van de toneelvereniging in Gelselaar. De laatste jaren was ze daar namelijk souffleur. En dus ook van haar man Derk.

Wethouder Arjen van Gijssel heeft zich goed voorbereid op het bezoek. Hij begint het gesprek met Derk en Toos over de ouderdom van het geslacht Daalwijk. Dat gaat zeker terug tot 1475, weet hij te vertellen. Het was een van de eerste keren dat de wethouder als zodanig namens de gemeente in functie naar buiten trad. Van Gijssel is lid van het CDA en eerste locoburgemeester. Hij heeft Ruimtelijke Ordening, Platteland, Wonen, Openbare ruimte, Monumentaal erfgoed, Sport, P10 en de projecten Neede NO, en het centrumplan Borculo, inclusief entree Borculo, in zijn portefeuille.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo