De baron, de burgemeester en de eigenaar van de Agneta. Foto: Rob Stevens
De baron, de burgemeester en de eigenaar van de Agneta. Foto: Rob Stevens

‘Een klap van de molen’

Maatschappij

RUURLO - De stellingmolen Agneta in Ruurlo werd gebouwd in 1851. Dat betekent anderhalve eeuw historie met tal van verhalen, anekdotes, foto’s, tekeningen, teksten en ga zo maar door. Gerard Effting, lange tijd secretaris van de Stichting Vrienden van de molen Agneta, opperde al in 2008 om al die informatie eens overzichtelijk bijeen te brengen in een boek. Zaterdag werd het boek ‘Een klap van de molen’ in de Agneta aan het publiek gepresenteerd.

Door Rob Stevens

De molen werd destijds gebouwd in opdracht van de weduwe van Baron van Heeckeren van Kell van Huize Ruurlo. Tegenwoordig is de molen eigendom van Vaags Molenwerken uit Aalten. Dat is de reden dat Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland, de twee eerste exemplaren van het boek zaterdag uitreikte aan baron van Heekeren en Walter Vaags.

Het zijn de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de molen Agneta die zaagopdrachten in de molen verrichten. Het gaat veelal om opdrachten die precies maatwerk verlangen, waaronder balken voor nieuw te bouwen molens door de firma Vaags. Effting vertelt dat de langste balk die in de Agneta ooit gezaagd werd achttien meter bedroeg en bestemd was al schraagbalk voor een molen op Texel.

Tijdens de boekpresentatie sprak de voorzitter van de stichting Jelle Wierda de vele belangstellenden toe. Hij benadrukte vooral de enorme hoeveelheid werk die is verzet om tot het kijk-, blader- en leesboek te komen dat het is geworden. Hij noemde Peter Vorderman, Gerard Effting, Arjen van Gijssel en Wim Lobeek “die erin zijn geslaagd zijn een grote hoeveelheid informatie bijeen te brengen en tot een mooi geheel samen te smeden. Terecht dat daarom hun namen op de voorkant van het boek prijken. Het eindresultaat is mooi geworden, het proces van totstandkoming liep helaas wat minder soepel en ging ten koste van onderlinge verhoudingen.”

Het boek is er uiteindelijk gekomen om de verjaardag van de ‘Stichting Vrienden van de molen Agneta’ luister bij te zetten. De presentatie zaterdag viel in een week vol activiteiten rond de molen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo