Willy Harkink-klein Wassink  en Henk Harkink zijn woensdag 11 mei zestig jaar getrouwd. Foto: Arjen Dieperink
Willy Harkink-klein Wassink en Henk Harkink zijn woensdag 11 mei zestig jaar getrouwd. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Henk en Willy Harkink zijn zestig jaar getrouwd

Maatschappij

BARCHEM - Woensdag 11 mei is het de grote dag. Net als precies zestig jaar geleden, want Henk Harkink en Willy Harkink-klein Wassink vieren hun diamanten huwelijk en krijgen de locoburgemeester op bezoek. In hun achtertuin zet Henk meteen de puntjes op de i: “klein Wassink schrijf je met een kleine ‘k’ “ . Willy knikt instemmend.

Door Arjen Dieperink

Het echtpaar is in dezelfde buurt geboren, Henk in 1937 aan de Goorseweg en Willy in 1942 aan de Grote Drijfweg. Slechts het Twentekanaal scheidde hun geboortehuizen. Ook hebben Henk en Willy op dezelfde school gezeten: de Prins Hendrikschool in Lochem. Toen Willy naar de basisschool ging, ging Henk er bijna af om naar de Technische school in Lochem te gaan. Na de opleiding mechanische techniek volgde hij ook de ambachtsschool in Zutphen. Uiteindelijk kwam hij bij de smederij in Zwiep te werken. “Ik heb drie à vier jaar in het Lochemse ziekenhuis gewerkt”, zegt Willy, “en daarna bij het PW Jansenhuis, ik was werkzaam in de linnenafdeling.”
Het echtpaar Harkink trouwde in 1962 en kreeg twee zonen, Richard en Rico. Henk ging werken bij het bedrijf Nijha in Lochem. “Ik moest wel ander werk zoeken omdat ik bij mijn toenmalige baas te weinig uren maakte. Het is prachtig geweest wat ik bij de Nijha heb mogen doen. Veel van de wereld gezien. Nu ben ik nog steeds met metaal bezig. Je hebt die kunstwerken wel gezien, nu ben ik een windwijzer aan het maken waarop een koe staat afgebeeld. Dat vind ik mooi om te doen.” Even later somt Henk Harkink de plekken op waar hij voor de Nijha de sporttoestellen heeft moeten installeren.

Cocker spaniel
Een van Henks hobby’s is in het bijzonder zijn Engelse cocker spaniël. “Wij hebben ermee gefokt.” Trots haalt hij vanuit huis een foto van een groep Engelse cocker spaniels om te laten zien. “Kijk, ze staan bij de haag die daar in de tuin staat. Deze foto is vele jaren geleden genomen. Het zijn prachtige beesten.” Met warmte spreekt hij over de honden.
Het echtpaar woont inmiddels dertig jaar in Barchem en is verknocht aan het dorp. “Het is hier prachtig wonen en er is een mooi verenigingsleven“, vinden ze. Henk is vrijwilliger bij de Bello en Willy schenkt met regelmaat de koffie in voor de bewoners van Het Station aan de Borculoseweg . “Hoe vind je de tuin?” vraagt Henk trots. Die ligt er spic en span bij met hier en daar een kunstwerk van metaal uit de schuur van Henk. “Hier kunnen wij oud worden ook al vraagt de tuin wel meer inspanning naarmate je ouder wordt”, aldus het echtpaar.
Hun diamanten huwelijk zullen Henk en Willy met kinderen en kleinkind vieren, zij het wel klein en met een randje er omheen. In januari van dit jaar hebben ze afscheid moeten nemen van hun schoondochter. “Wij willen wel stilstaan bij ons 60-jarig huwelijk, maar mét de herinnering aan onze schoondochter”, besluiten Henk en Willy Harkink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo