Al sinds mei 1955 is het oorlogsmonument op ’t Rikkelder de plek van herinnering en herdenken in Ruurlo. Foto: PR.
Al sinds mei 1955 is het oorlogsmonument op ’t Rikkelder de plek van herinnering en herdenken in Ruurlo. Foto: PR.

Dit jaar geen Bevrijdingsconcert in Ruurlo

Maatschappij

Omgeving rond oorlogsmonument aan ‘t Rikkelder krijgt opfrisbeurt

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Elk jaar staat Ruurlo op 1 april stil bij de bevrijding van Ruurlo. Traditiegetrouw organiseert Stichting 4–5 mei Commissie Ruurlo hiervoor het Bevrijdingsconcert. Voor het lustrumjaar 75 jaar bevrijding in 2020 was een groot concert gepland, zoals gebruikelijk met medewerking van Koninklijke Muziek Vereniging Sophia’s Lust en diverse Ruurlose koren. Op het laatste moment werden alle plannen op de plank gelegd omdat de coronapandemie ook voor de bevrijdingsactiviteiten roet in het eten gooiden.

Nu zijn we twee jaar verder en is de mogelijkheid om na de heropening van de maatschappij alsnog het concert te organiseren onderzocht. Helaas heeft het tempo van heropenen en de agenda’s van de deelnemende groepen ervoor gezorgd dat een geschikt moment in combinatie met voldoende voorbereidingstijd niet gevonden is. Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo heeft besloten het Bevrijdingsconcert volgend jaar weer te organiseren en voor het lustrumjaar 2025 te bekijken of de plannen die op de plank liggen alsnog uitgevoerd kunnen worden. Het belang van herdenken en vieren staat voor de commissie voorop en dit wil men met de gemeenschap in Ruurlo blijven doen. Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo is de koren Sing a Song, Markant, @Seven e Plica en muziekvereniging Sophia’s Lust dankbaar voor de samenwerking en de altijd vrijwillige inzet om gezamenlijk invulling te geven aan een moment om stil te staan bij de bevrijding in Ruurlo.

Monument ‘t Rikkelder
Tevens laat Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo weten dat de omgeving rond het oorlogsmonument aan ‘t Rikkelder aan een opfrisbeurt toe is. Al sinds mei 1955 is het oorlogsmonument op ‘t Rikkelder de plek van herinnering en herdenken in Ruurlo. Het door de toenmalige burgemeester De Beaufort van de gemeente Ruurlo onthulde natuurstenen beeld staat sindsdien statig omgeven door diverse decors. In de beginjaren in een lege ruimte aan de rand van het dorp toen woonzorgcentrum De Bundeling nog niet gebouwd was. Later toen deze vanaf de jaren zeventig de achtergrond sierde, werd er een nette groenvoorziening verzorgd om het monument goed tot zijnrecht te doen komen. Vanaf 2017 werden plannen tot herinrichting van het terrein van De Bundeling concreet en inmiddels zijn werkzaamheden vergevorderd. De bouwwerkzaamheden hadden ook gevolgen voor de aankleding rond het oorlogsmonument.
Deze veranderingen waren voor de Stichting 4 -5 mei Commissie Ruurlo aanleiding om in gesprek te gaan met de gemeente Berkelland over aanpassing van de omgeving van het oorlogsmonument. De commissie wil recht doen aan het monument en de omgeving zo inrichten dat er een toekomstbestendige invulling gegeven kan worden aan herdenken rond het oorlogsmonument. Tevens zijn toegankelijkheid, uitstraling en educatie speerpunten die als uitgangspunten gebruikt worden. Voorzitter Marijn Dijkman van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo geeft aan dat het groen rond het monument wel een opfrisbeurt kan gebruiken, een aantal struiken zijn zo enorm gegroeid dat het beeld bijna overwoekerd is geraakt. “Wij willen het zo aanpassen dat het geheel een uitstraling krijgt die past bij herdenken en passend is bij de omgeving. De gemeente Berkelland denkt actief mee en laat zien belang te hechten aan deze plek die voor Ruurlo zo belangrijk is geworden. Hier staan wij jaarlijks op 4 mei stil bij de Ruurlose slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en dit willen wij in de toekomst blijven doen. Een duurzame inrichting van het geheel is daarom vereist.” De commissie hoopt dat de gemeente in de loop van het jaar kan beginnen met het aanpassen van het groen. Wellicht staat het beeld ontworpen door mevrouw M.H. van Eijl-Eitink volgend jaar in een mooie nieuw decor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant