Dinie Heerink met haar ingezamelde oude naaimachines voor vrouwen en mannen in Afrika. Foto: Jan Hendriksen

Dinie Heerink met haar ingezamelde oude naaimachines voor vrouwen en mannen in Afrika. Foto: Jan Hendriksen

Dinie Heerink zoekt oude naaimachines voor Congo

Maatschappij

RUURLO - Ze struint met grote regelmaat tal van kringloopwinkels in de Achterhoek af. Maar ook Marktplaats is een gewild zoekgebied voor oude/antieke handnaaimachines. Dinie Heerink uit Ruurlo verzamelt ze al sinds een jaar of vier. Niet voor een privéverzameling. Nee, voor het goede doel.

Door Jan Hendriksen

In 2018 zag Dinie op een prikbord van Carinova Woonzorg Zorghuis De Hartkamp in Raalte, waar de in het Sallandse Lemelerveld geboren Ruurlose werkzaam is, een briefje hangen. Daarin werden oude/antieke tafel- en handnaaimachines, maar ook elektrische naaimachines gevraagd voor de Belgische stichting Helpingnet. Die ondersteunt mensen die een eigen bedrijfje op willen starten om in het eigen onderhoud kunnen voorzien. Dinie was meteen overstag: “Daar maak ik werk van”, dacht ze.
De oproep kwam van Thea Pohlman uit Raalte. Zij struint Marktplaats af en geeft aan Dinie door waar ze een machine kan ophalen in de Achterhoek. Thea’s broer Jan repareert de machines en brengt ze daarna naar België. Dit doet hij al 22 jaar en op deze wijze heeft hij al meer dan twaalfduizend machines naar Congo laten verschepen.
Inmiddels heeft Dinie al meer dan zestig oude/antieke hand- en elektrische naaimachines aan de stichting kunnen schenken. Recent bedroeg de oogst maar liefst acht machines die binnenkort vanuit Ruurlo op transport gaan naar Raalte waar een centraal inzamelpunt is. “Ik haal de machines zelf op, samen met mijn man Theo te Brake, en we zorgen ervoor dat de machines in Raalte komen. De gever krijgt een foto en een plak chocola”, aldus Dinie.

Toekomstperspectieven
Dinie Heerink: “Helpingnet is een kleine organisatie uit het Belgische Geel die tracht projecten in Afrika en Oost-Europa ervan te overtuigen om familieplanning op te nemen in hun activiteiten. Al te vaak worden er kinderen geboren zonder positieve toekomstperspectieven en worden vrouwen en kinderen aan hun lot overgelaten. Door moeders én vaders te overtuigen van een goede familieplanning wordt er structureel iets gedaan aan een betere welstand en gezondheid, kansen op scholing en meer geluk voor alle gezinsleden. Minder kinderen betekent minder armoede en heeft op wereldvlak een positieve weerslag op onder andere de milieuproblematiek. De plaatselijke ngo’s, voornamelijk medische centra en scholen, die voorlichting opnemen in hun programma krijgen hulpgoederen in ruil voor onderricht in familieplanning. Momenteel wordt zo een dertigtal projecten ondersteund.”

Platteland
Op dit moment, zo weet Dinie, gaan de meeste naaimachines via Stichting Helpingnet naar vrouwen en mannen in het Midden-Afrikaanse land Congo. Dre handmachines gaan naar het platteland en de elektrische naar gebieden waar ze vaker stroom hebben. De machines worden vervoerd in een container en gaan vanuit Antwerpen per schip naar Congo.

Schenken
Wie oude/antieke hand naaimachines aan Dinie Heerink wil schenken die ze op haar beurt aan Stichting Helpingnet doorgeeft kan contact met haar opnemen via telefoonnummer 06-12562174 of via het e-mailadres theodinie@concepts.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant