Vrijwillige molenaars Jelle Wierda (l) en Aart Wieringa op de zaagbak van molen Agneta. Foto: Rob Weeber

Vrijwillige molenaars Jelle Wierda (l) en Aart Wieringa op de zaagbak van molen Agneta. Foto: Rob Weeber

Kijk-, blader- en leesboek over Agneta: ‘Een klap van de Molen’

Maatschappij

RUURLO - Stellingmolen Agneta in Ruurlo staat er al meer dan anderhalve eeuw fier bij. Hij was vanaf de bouw in 1851 eigendom van Huize Ruurlo en had als taak het malen van koren, gerst en olie. Met de opkomst van de boerderijen rond 1900 echter kreeg Agneta een andere functie, die van zaagmolen. Inmiddels is de familie Van Heeckeren allang geen eigenaar meer, maar de zaagfunctie is gebleven, aangestuurd door eigenaar Vaags Molenwerken uit Aalten met ondersteuning van de Stichting Vrienden van de molen ‘Agneta’. Deze stichting bestaat twintig jaar en dat was aanleiding om een boek uit te brengen, getiteld: ‘Een klap van de Molen’.

Aan tafel zitten vrijwillig molenaars Jelle Wierda (73) en Aart Wieringa (73). “Dat boek was een oude wens van ons”, begint Wieringa, projectleider van het boek. “We zijn er in 2019 mee gestart en het heeft best wat moeite gekost om het uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Ons doel was niet een puur historisch boek te schrijven, maar meer een kijk-, blader- en leesboek. De vele foto’s en teksten zorgen ervoor dat het boek voor iedereen aantrekkelijk is, of je nu meer van de techniek houdt of meer van de geschiedenis van de molen.”

Speelgoed voor grote jongens
Beide mannen zijn vrijwillig molenaar in hart en nieren en zijn het over één ding eens: “Een molen is speelgoed voor grote jongens.” Toch maken ze zich best zorgen over de toekomst. “Ook bij onze stichting gaat de gemiddelde leeftijd van onze vrijwillige molenaars snel omhoog”, legt Wierda uit. “Het zou zonde zijn als we geen opvolgers zouden krijgen en de molen uit het straatbeeld verdween. Een molen moet namelijk draaien. Als je die te lang laat stilstaan, dan verkommert zo’n monument. Vocht en de invloed van houtaantastende insecten zijn funest als je daar niets aan doet. Er gaat een oud verhaal dat door de trillingen van de molen tijdens het draaien de eitjes van de boktor onvruchtbaar worden, hoewel dat natuurlijk nooit bewezen is”, zegt hij met een knipoog. “Wat waarschijnlijk wel klopt, is dat we minder wind hebben. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door de klimaatwisseling. De wind waait in Nederland hoofdzakelijk vanuit het (zuid)westen, maar dat lijkt te veranderen.”
Ze wijzen op de rij mappen met de leerstof van ‘Vereniging De Hollandsche Molen’ die de aankomend molenaar tot zich moet nemen. “Zo’n opleiding is natuurlijk best pittig en duurt ruim twee jaar. Maar je hebt dan kennis en kunde van de diverse type molens in Nederland. Alleen voor de watermolens geldt een andere opleiding. Daar staat tegenover dat je er veel voor terugkrijgt. Niet alleen doen we kleine reparaties aan de molen, ook zagen we op zaterdag nog zelf lange houtdelen. We kunnen hier wel 18 meter lengte zagen. Het groot onderhoud wordt aan de hand van een vijfjarenplan professioneel opgepakt. Bij open dagen malen we zelfs nog wat koren. Ook daar is de Agneta nog steeds voor ingericht. Verder leiden we de bezoekers door de molen en vertellen het verhaal erbij.”

Week van de Agneta
Om de verjaardag van de stichting en het uitkomen van het boek te vieren is samen met de Ruurlose Ondernemers Vereniging (ROV) de ‘Week van de AGNETA’ georganiseerd. Tijdens die dagen is de molen geopend voor het publiek. Het boek ‘Een klap van de Molen’ wordt op zaterdag 7 mei om 14.00 uur officieel gelanceerd. Op zondag 8 mei is er om 11.00 uur een Moederdagconcert door Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust Ruurlo. Door de week brengen de vier basisscholen een bezoek aan de Agneta voor een speciale geschiedenisles. Op zaterdag 14 mei is er een oude-ambachtenmarkt op het molenterrein met ’s middags een optreden van het gezelligheidskoor Schouder aan Schouder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant