Tijdens de Paaswake op zaterdagavond wordt de nieuwe Paaskaars - het nieuwe licht van Pasen – binnengebracht. Foto: PR

Tijdens de Paaswake op zaterdagavond wordt de nieuwe Paaskaars - het nieuwe licht van Pasen – binnengebracht. Foto: PR

Q-FOTO

Een betekenisvolle Stille Week in de Dorpskerk

Maatschappij

RUURLO – Het is een traditie in de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem en vele andere kerken om in de week vóór Pasen uitgebreid stil te staan bij het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Twee jaar lang kon dat door corona niet met een volle kerk. Dit jaar gelukkig weer wel.

Pasen wordt vaak het belangrijkste feest van de kerk genoemd. Men viert dan de wederopstanding van Jezus. Hij overwon de dood. De week vóór Pasen wordt wel de Stille Week of Goede Week genoemd. Die Stille Week wordt voorafgegaan door palmzondag met het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Zondagavond werd in de Dorpskerk een goed bezocht paasoratorium uitgevoerd. Het verhaal van de weg die Jezus heeft moeten gaan, kwam op indringende wijze aan de orde.

Vier kerkdiensten
Deze week is er van donderdag tot en met zondag er elke dag een kerkdienst in de Dorpskerk, als één gesloten geheel, met steeds zijn eigen accent. De donderdag heet in de protestantse kerk Witte Donderdag. Jezus komt samen met zijn discipelen om voor het laatst het avondmaal te gebruiken. In de kerk wordt dan het Heilig Avondmaal met brood en wijn gevierd. De vrijdag is de dag van de kruisiging. Dan leest men in de kerk de passie, het verhaal van Jezus’ lijden. In deze dienst staat men in de Dorpskerk ook stil bij vandaag, met een aantal stemmen uit de wereld om ons heen, die vertellen over hun lijdensweg.

Zaterdagavond is de paaswake. De dienst wordt begonnen in stilte en schemering. De mensen zien uit naar het licht, naar de opstanding van Jezus. De nieuwe paaskaars – het nieuwe licht - wordt binnengedragen. Op paasmorgen staan de deuren van de Dorpskerk wijd open om met velen het feest van de opstanding van Jezus te vieren. Het ‘halleluja’ klinkt.

De diensten op donderdag en zaterdag beginnen om 19.30 uur. De paaswake op zaterdag is om 21.00 uur. De paasmorgendienst begint om 10.00 uur. Aan de diensten op donderdag en zondag wordt medewerking verleend door de cantorij. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant