Notaris Hans Kraayenhof (r.) ziet toe op de bezegeling van de oprichting van de Dorpscoöperatie Ruurlo. Foto: PR

Notaris Hans Kraayenhof (r.) ziet toe op de bezegeling van de oprichting van de Dorpscoöperatie Ruurlo. Foto: PR

Dorpscoöperatie laat Ruurlo nog beter samenwerken

Maatschappij

Nieuwe instantie kan op tal van gebieden aan de slag

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het bruist in Ruurlo van goede ideeën, van mooie initiatieven en van een hang naar nog meer samenwerking. Dat alles resulteerde vorige week maandag bij café-restaurant De Tapperij tot de vaststelling van de statuten van de Dorpscoöperatie Ruurlo. Onder toeziend oog van notaris Hans Kraayenhof werd de oprichtingsakte officieel getekend in het bijzijn van de kwartiermaker en diverse toekomstige leden.

Er ligt nu een mooi fundament om de samenwerking vanuit diverse Ruurlose partijen die vorig jaar is opgestart vorm te geven. Ondernemers, bedrijven, verenigingen, organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn, cultuur, toerisme, onderwijs en de gemeente Berkelland zien in dat ze samen de toekomst van Ruurlo vormen en alleen door samen te werken elkaar nog beter kunnen versterken en activeren.
Dorpscoöperatie Ruurlo ontleent haar bestaansrecht aan het in stand houden en verbeteren van voorzieningen, het stimuleren van initiatieven en het bevorderen van de samenwerking met en tussen inwoners, buurtschappen, wijken, verenigingen, bedrijven en de gemeente in de Ruurlose samenleving.

Respect
“Waarden als behulpzaamheid, respect, vrijheid, betrokkenheid en samenwerking staan hierbij centraal”, zegt Rik Schroer die samen met Sven Bonsel, Gerwin ter Maat en Ineke Nijen Es de groep kwartiermakers van de nieuw opgerichte Dorpscoöperatie Ruurlo vormt. De missie van de Dorpscoöperatie is in Ruurlo, met zijn mooie coulisselandschap en van oorsprong agrarische gemeenschap met volop toerisme en een aantal kwalitatief mooie bedrijven, een omgeving te creëren waar veiligheid, gezondheid, behulpzaamheid, respect en vrijheid gemeengoed zijn. “In zo’n omgeving mogen wonen, werken en recreëren is een waardevol goed en verhoogt het geluksgevoel van een iedere inwoner en bezoeker”, aldus Rik Schroer.

Themaonderwerpen
In aanvang van de Dorpscoöperatie Ruurlo zijn er vijf themaonderwerpen geïnitieerd: een brede nieuwe Ruurlose website, wonen, bedrijfigheid (bewust met een f), toekomstgerichte omgevingen creëren en het Masterplan centrum Ruurlo. Leden kunnen vraagstukken inbrengen, werkgroepen initiëren, met de gemeente co-creëren onder de vlag van de coöperatie op vraagstukken die de doelstelling ondersteunen. Rik Schroer: “Het lidmaatschap is vrijblijvend en we hopen op een actieve bijdrage. De komende tijd zullen we intensief naar buiten treden met hoe men lid kan worden.”

Tweede
Projectcoördinatoren Véronique Gielen en Rob Weiss van ‘Ik Onderneem’ die de oprichting van Dorpscoöperatie Ruurlo begeleidden waren ook aanwezig om de ondertekening van de akte mee te vieren. “Zonder hun medewerking en ondersteuning en de subsidie van de provincie Gelderland was dat afgelopen maandagavond niet gebeurd”, besluit Rik Schroer.
Ruurlo is de tweede kern in de gemeente Berkelland waar een dergelijk coöperatie is opgericht. Rekken ging Ruurlo vorig jaar voor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant