De Opschoondag start zaterdag om 9.30 uur op het Kerkplein. Foto: PR.

De Opschoondag start zaterdag om 9.30 uur op het Kerkplein. Foto: PR. 

Helaas maar waar: toch weer een Opschoondag in Ruurlo

Maatschappij

RUURLO – De Werkgroep Ruurlo Schoon houdt zaterdag 12 maart weer een Opschoonactiedag in Ruurlo. De bebouwde kom en het buitengebied krijgen dan een schoonmaakbeurt gericht op het zwerfafval. Er wordt door de Werkgroep Ruurlo Schoon tijdens deze dag nauw samengewerkt met de Wildbeheer Eenheid Ruurlo en het natuur- en educatiecentrum IVN.

Door Jan Hendriksen

De Opschoondag start om 9.30 uur op het Kerkplein. Vrijwilligers kunnen zich daar melden waar materiaal zoals handschoenen, knijpers, hesjes en vuilniszakken kunnen worden opgehaald en looproutes aanwezig zijn en uitgedeeld worden. Het in plastic zakken verzamelde zwerfafval wordt in een container op het Kerkplein gedeponeerd. Buurtverenigingen worden ook uitgenodigd voor deelname, zoals in voorgaande jaren. De actiedag wordt rond 12.00 uur beëindigd.

De Werkgroep Ruurlo Schoon wil de bewoners van Ruurlo verleiden om het afval in de prullenbak te gooien en bewustwording van zwerfafval in hun woon- en leefomgeving. “Plastic en metalen die in de natuur terecht komen vallen uiteen in micro- en nano-deeltjes, die zo klein zijn dat ze zich overal in verspreiden. Dan komt het rechtstreeks in het milieu terecht: in ons grondwater, in ons voedsel en in onze lucht. Dit is ongewenst, laten we daarom de natuur in onze leefomgeving schoonhouden door afval op te ruimen en voorkomen dat er zwerfafval ontstaat. Kleine moeite, groot gebaar”, zo benadrukt Stieny Miedema namens de Werkgroep Schoon. Helaas is er nog steeds een ‘zwerfafvaloorlog’, mondkapjes die gedragen zijn vanwege de coronapandemie vormen een schrijnend voorbeeld; zij liggen nu her en der in onze leef- en woonomgeving. Stieny Miedema: “Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die buiten de actiedag om zeer regelmatig en zelfs in groepsverband op eigen initiatief zwerfafval ruimen. Bijvoorbeeld een groep bewoners van buurtschap De Bruil. Daardoor ligt er beduidend minder zwerfafval de laatste jaren. Maar de Opschoondag is nog steeds noodzakelijk.”

Landelijk
De Landelijke Opschoondag vindt zaterdag 19 maart voor de twintigste keer plaats. Werkgroep Ruurlo Schoon organiseert deze dag steevast de laatste zaterdag voor 15 maart omdat Wildbeheer Eenheid Ruurlo steevast aan deze dag deelneemt in het buiten- en natuurgebied van Ruurlo. Stieny Miedema: “Elk jaar op 15 maart start namelijk het broedseizoen. En dan mogen de broedactiviteiten niet meer verstoord worden. We nodigen alle vrijwilligers uit om op onze actiedag 12 maart samen het zwerfafval te ruimen met als resultaat een Schoon Ruurlo.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant