Een kennismaking met gebarentaal; leren praten met gebaren als Irma Sluis. Foto: PR
Een kennismaking met gebarentaal; leren praten met gebaren als Irma Sluis. Foto: PR

Workshop gebarentaal in bibliotheek

Maatschappij

Workshop kennismaken met gebarentaal in bibliotheek

RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in maart in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met gebaren’ onder leiding van Femke Keupink. Na het volgen van de twaalf bijeenkomsten is de deelnemer in staat om een gesprek te voeren met slechthorenden/dove mensen. Op donderdagavond 16 februari (18.30 uur) is er in de Bibliotheek Ruurlo een gratis informatiebijeenkomst. 

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er gebarentolken aanwezig bij de persconferenties. Het gebaar voor ‘hamsteren’ zullen velen zich nog goed kunnen herinneren, dat op een prachtige manier getolkt werd door Irma Sluis. De interesse voor deze prachtige taal is hierdoor erg aangewakkerd.
Dat bleek ook uit de eerste workshops die Keupink in de bibliotheken van Eibergen en Lichtenvoorde organiseerde. Beide waren na de informatiebijeenkomst vrijwel direct volgeboekt. Daarom biedt de Bibliotheek Oost-Achterhoek iedereen die op de wachtlijst staat en nieuwe kandidaten nogmaals de kans om deze workshopcyclus te volgen.
In twaalf weken worden de basisgebaren in de vorm van ‘Nederlands met Gebaren’ geoefend. De deelnemers leren ondersteunende gebaren te gebruiken, terwijl ze ondertussen normaal praten. Na deze periode beheerst de deelnemer de basis en is in staat om een gesprek te voeren met doven en slechthorenden. Ook komen in deze weken gebaren aan bod die aansluiten bij een thema dat passend is voor de periode in het jaar.

‘Kennismaken met gebaren’ wordt verzorgd door Femke Keupink. Zij is zelf slechthorend en is daarom de afgelopen jaren meer gebarentaal gaan gebruiken. Keupink heeft hiervoor lessen gevolgd en wil haar kennis graag doorgeven aan andere belangstellenden (horend én slechthorend/doof).

Informatieavond
Op woensdagavond 16 februari verzorgt Femke een gratis informatieavond in de Bibliotheek Ruurlo. Deze bijeenkomst begint om 18.30 uur. Een mooie manier om kennis te maken en om te bekijken of de hele cyclus iets voor iemand is. De cyclus van twaalf workshops begint in Ruurlo op vrijdagavond 4 maart (van 18.15 tot 19.45 uur). Opgave voor de introductieworkshop en voor de hele cyclus is al mogelijk op www.oostachterhoek.nl/gebarentaal. De twaalfdelige workshop kost 140 euro, inclusief boeken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo