Rini van Dijkhuizen is als nieuwe kerkelijk werker werkzaam voor de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Foto: PR
Rini van Dijkhuizen is als nieuwe kerkelijk werker werkzaam voor de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Foto: PR

Rini van Dijkhuizen actief voor jeugd en gezin

Maatschappij

RUURLO - Sinds een aantal maanden is Rini van Dijkhuizen (44) uit Dieren actief als als nieuwe kerkelijk werker voor de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. De in Bangladesh geboren Van Dijkhuizen gaat de vrijwilligers binnen de kerk helpen om inhoud en uitvoering te geven aan de jeugd- en gezinsgerichte activiteiten. Zij werkt op parttime basis, acht uur per week.

Door Jan Hendriksen

Zodra de coronaregels het weer toelaten is het de bedoeling dat Rini van Dijkhuizen om de veertien dagen naar Ruurlo komt. Op zondagmorgen brengt zij dan in gemeentecentrum De Sprankel een tiental jongeren van binnen en buiten de kerkgemeente bij elkaar voor een leuke ochtend waarbij ook het geloof aan de orde komt. Meer aandacht voor jongeren en jonge gezinnen binnen de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem is een grote wens van het kerkbestuur.
Momenteel is Rini van Dijkhuizen bezig met de hbo-studie theologie. Ze hoopt haar opleiding, die ze doet naast haar parttime werkzaamheden voor kerkgemeenten in Wesepe, Olst en Wijhe, in februari 2023 af te ronden. “Ik ben ontwikkelingspsychologe en systemisch werker en familieopsteller. Hoewel ik erg genoten heb van deze opleidingen heb ik er nooit vast werk in kunnen vinden. Nu heb ik het gevoel dat ik op mijn plek zit en tot mijn recht kom. In dit werkveld kan ik van al mijn ervaringen gebruikmaken en mijn kennis en kunde toepassen. Ik ben dan ook met veel plezier in Ruurlo aan de slag gegaan als kerkelijk jeugd- en gezinswerker.”

Praten
Tijdens de opleiding leerde Rini al het nodige over theologie en levensbeschouwing. Rini: “Met name hoe je naar het leven kunt kijken. Ik leer hoe ik met mensen kan praten die vragen hebben over bijvoorbeeld dood of verlies, over liefde of over religieus opvoeden in onze samenleving waar zoveel verschillende ideeën en levensbeschouwingen zijn. Ik leer hoe ik mensen kan helpen hun levensverhaal te verbinden met het verhaal van God. Dit doe ik graag in de kerk en het liefst met kinderen en hun ouders”, vertelt Rini.
“Met oudere mensen in een verzorgingstehuis vind ik dat wat lastiger”, zegt ze. “Ik word namelijk heel enthousiast als ik kinderen en volwassenen kan begeleiden en ik de gesprekken en activiteiten kan verdiepen. Ik vind het fijn als de gesprekken niet alleen gaan over wie de mooiste mobiel heeft, maar over wat jou raakt, wat ieders talenten zijn en hoe je die kan gebruiken, waar je energie van krijgt en hoe je met elkaar en de wereld om kan gaan. Hoe je jouw levensverhaal kunt verbinden met geloven. Dit alles met God, Jezus en de Bijbel als basis, maar wel toegankelijk voor iedereen. Ik wil mensen op weg helpen en blij maken. Dat is mijn doel als kerkelijk jeugd- en gezinswerker”, aldus Rini.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo