Frank-Jan uit Borculo staat op de nieuwe Boeren Kalender. Foto: Rick de Visser

Frank-Jan uit Borculo staat op de nieuwe Boeren Kalender. Foto: Rick de Visser

Kalendermodellen op zoek naar dialoog

Landbouw

BERKELLAND/REGIO - Op de jaarlijkse pikante kalenderuitgave met boeren en boerinnen prijken voor de komende uitgave ook een aantal boeren uit Berkelland en Lochem. Thijs uit Geesteren, Frank-Jan uit Borculo, Danique uit Lochem werden geselecteerd uit honderden aanmeldingen en poseerden voor de camera.

Terwijl het aantal boeren in Nederland ieder jaar verder afneemt, blijft het aantal aanmeldingen voor de sexy boeren- en boerinnenkalender stijgen. Maar waar agrariërs zich voorheen veelal opgaven ten behoeve van een mooie foto voor later, een podium voor protest of om hun trots op het platteland te laten blijken, voert een andere drijfveer dit jaar de boventoon. Veel van de plattelanders gaven na hun pikante fotoshoot in een interview aan meer de dialoog op te willen gaan zoeken met andersgezinden en ook ‘anders te willen gaan boeren dan hun voorgangers. 

Volgens boerin Maartje uit Alphen aan den Rijn zouden boeren meer geraadpleegd moeten worden voor een realistische beeldvorming. “Als er over de manier waarop boeren te werk gaan iets onduidelijk is of voor verbetering vatbaar lijkt, stap dan eens op een boer af en vraag ernaar.”

Nieuwe generatie
Kalendermodel Luuk is zich er tegelijkertijd bewust van dat ook de boeren zelf dingen anders kunnen en moeten doen: “De nieuwe generatie boeren is oprecht veel bezig met hoe het beter kan. Als we doorgaan zoals ‘de nieuwe boer’ bezig is, voorzie ik weinig problemen voor de toekomst.”
Luuk en Maartje kenden elkaars opvattingen al; het zijn broer en zus. Luuk wist echter niet van Maartjes deelname aan de kalender. Die hield ze als verrassing geheim voor haar broertje, nadat ze zijn suggestie eens uit haar comfortzone te stappen in de wind had geslagen.

Meer praten
De broer en zus uit Zuid-Holland worden vergezeld door nog 28 andere kalendermodellen uit in totaal bijna vijfhonderd aanmeldingen. Ook een groot deel van deze voedselproducenten mist de dialoog en verbinding met kritische consumenten. “We moeten meer praten met andere burgers om elkaar beter te begrijpen”, vindt Ivo uit Oost-Vlaanderen. Jakko uit Friesland vult aan: “Veel mensen nemen de mening of framing van een ander als waarheid aan. Ik zou zo graag zien dat ze zelf een mening vormen, nadat ze eens met ons hebben meegelopen op de boerderij.”
Een wens die ook boer Jan uit Noord-Brabant in een separaat interview uitspreekt. Boerin Liza uit Overijssel voegt eraan toe dat de denk- en werkwijze van sommige boeren ook wel enigszins vastgeroest zit: “Oude en nieuwe generaties boeren botsen best vaak qua ideeën, want waarom vernieuwen als het vroeger ook zo lukte? Veel jonge boeren willen juist inzetten op verandering en innovatie.”

Spotlights
De dertig agrariërs die dit jaar geselecteerd zijn voor de populaire pin-up-kalenders worden op 6 oktober feestelijk gepresenteerd aan pers en publiek. Dit keer ‘Bij Lampe’ in Raalte, waar hun voorstelrondes op de catwalk worden opgevolgd door muziek van DJ Rhandy Bishop en ‘Het Foute Uur’ van Qmusic. Dan kunnen de kalendermodellen alvast wennen aan de spotlights, want op 28 oktober zullen ze wederom het podium betreden. Dan vindt namelijk de jaarlijkse ‘Miss Boerin Verkiezing’ plaats bij het festival ‘Høken & Hakselen’ in Loosbroek.
De nieuwe kalenders en tickets voor beide events zijn verkrijgbaar via boerendingen.nl.

Thijs uit Geesteren op de nieuwe Boeren & Boerinnen Kalender. Foto: Rick de Visser
Willem uit Ruurlo op de nieuwe Boeren Kalender. Foto: Rick de Visser
Danique uit Lochem poserend voor de Boerinnenkalender. Foto: Rachel Bosman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo