Jeroen Hagen (l) en Henk van den Berg met hun Fendt Diesselross uit de eind jaren vijftig waarmee ze komend weekeinde door de Oostenrijkse Alpen rijden. Foto: Jan Hendriksen.

Jeroen Hagen (l) en Henk van den Berg met hun Fendt Diesselross uit de eind jaren vijftig waarmee ze komend weekeinde door de Oostenrijkse Alpen rijden. Foto: Jan Hendriksen.

Ruurlose en Barchemse oldtimertractoren liefhebbers ‘toeren’ door Oostenrijkse bergen

Landbouw

RUURLO – Veertien dagen geleden nam een aantal leden van deze groep met hun oldtimertractoren nog deel aan een toertocht door de verlichte en versierde straten van Ruurlo; toen in het kader van de Septemberfeesten. Komend weekeinde toert een negental oldtimer-bezitters uit Ruurlo en Barchem onder aanvoering van Henk van den Berg en Jeroen Hagen door de Oostenrijkse bergen in het Zillertal.

Door Jan Hendriksen

De negen zijn lid van de ‘Brouwershoekse Toerkearls’ die voortkomt uit de Ruurlose buurtvereniging De Brouwershoek. De ‘kearls’ trekken met hun oldtimertractoren er regelmatig op uit. Een club van inmiddels ruim twintig liefhebbers. Een deel van de groep ‘beklom’ twee jaar geleden met hun oldtimer al eens de Großglockner in Oostenrijk. Een jaarlijks georganiseerde alom bekende toertocht voor Nederlandse oldtimer-liefhebbers. Dit maal gaan de Ruurlose en Barchemse liefhebbers op persoonlijke titel naar Oostenrijk, waar Henk van den Berg en zijn schoonzoon Jeroen Hagen drie toerritten hebben uitgezet met als uitvalsbasis Zell am Ziller. Een bergdorp in het deelstaat Tirol met amper tweeduizend inwoners die Henk van den Berg en zijn vrouw Truus al vele jaren kennen. “We zijn er bijna jaarlijks tijdens onze vakanties te vinden en bezoeken dan veelal concerten van bekende regionale blaaskapellen en ensembles die we op onze beurt eens in de twee jaar bij ons op het erf uitnodigen voor concerten”, zo vertelt Henk.
Recent bracht het echtpaar nog een bezoek aan Zell am Ziller om er drie toertochten van elk ruim dertig tot veertig kilometer voor de Oostenrijkse trip uit te zetten. “Zo hebben we de nodige afspraken gemaakt met horeca ondernemers waar we onze pauzes zullen houden. We zullen er met open armen worden ontvangen. Zoveel werd ons al wel duidelijk”, blikt Truus vooruit.

Almabtrieb
Tijdens het vijfdaagse verblijf brengen deze oldtimer-liefhebbers, die tijdens hun bezoek veelal vergezeld worden door hun partners, een bezoek aan één van de talloze ‘Almabtriebs’ die er deze weken in Oostenrijk plaatsvinden. Almabtrieb is één van de boerentradities die elk jaar feestelijk worden gevierd. “Deze vinden altijd plaats in het najaar wanneer het graasseizoen van het vee op de alm voorbij is. Deze spectaculaire happening is al eeuwenoud en bedoeld om dankbaarheid te tonen voor het veilig terug laten keren van de dieren naar de stal. Prachtig uitgedost met bellen, bloemen, linten en spreukbordjes, wordt het vee de berg af geleid door de ‘Moarkuh’. Om de beurt volgen koeien, kalfjes, stieren, jonge ossen en het kleinvee zoals schapen en geiten. Een prachtig schouwspel waarop we de groep willen trakteren”, zo laat Henk weten. 

Transport
De groep bestaat naast Henk van den Berg met zijn Fendt Diesselross uit 1957 en Jeroen Hagen met een Fendt Diesselross uit 1959 uit Bennie van den Berg, Gerard Gotink, Hendrik Jan Langenbarg, Jaap Geerligs en Henk Ligtenbarg uit Ruurlo en Wim Meerbeek en Johan Roekevisch uit Barchem. De oldtimer-tractoren worden donderdagmorgen in alle vroegte met een speciale oplegger en met een auto met aanhanger naar Oostenrijk getransporteerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo