Het meest trots is Pieter Stam op de samenwerking met de Wroetende Varkens uit Halle. “Hiermee is de eerste stap naar volledige circulariteit gezet.

Het meest trots is Pieter Stam op de samenwerking met de Wroetende Varkens uit Halle. “Hiermee is de eerste stap naar volledige circulariteit gezet." Foto: PR

Plus Stam zet met ‘Van Hier’ in op lokale en regionale leveranciers

Economie

Motto: ‘Wat je van dichtbij haalt is lekkerder’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Met de introductie van het nieuwe PLUS Briljant 2.0 concept van de vernieuwde, in juli geopende supermarktwinkel PLUS Stam is ook het assortiment aangevuld met nieuwe en bestaande producten van in totaal maar liefst acht lokale en regionale leveranciers uit de Achterhoek. Al deze producten zijn in de supermarkt goed te vinden dankzij het logo  ’Van Hier’ met als motto ‘Wat je van dichtbij haalt is lekkerder’.

De acht leveranciers uit de regio hebben met hun producten een zeer prominente plek gekregen. “Ze hebben stuk voor stuk passie voor hun vak en werken dag en nacht om de mooiste producten op ambachtelijke wijze te leveren. Sommigen al meerdere generaties lang. Eeuwenoude recepten en nieuwe ontdekkingen hebben ze gepresenteerd”, zo vertelt de enthousiaste Pieter Stam.
Sinds de heropening van de supermarkt heeft Stam de producten ‘Van Hier’ volop in de spotlights gezet. “Want wat je aandacht geeft, groeit. En dat hebben wij gemerkt. De vraag naar de streekproducten blijft groeien en dat vinden wij geweldig om te zien.”

Magazine
Om de lokale leveranciers nog meer aandacht te geven komt er volgend jaar een fantastisch magazine, ontworpen voor ‘Van Hier’. Daarin staan de verhalen van de lokale leveranciers en hun producten die in PLUS Stam worden verkocht. “Allemaal van dicht ‘bie huus’. Producten van hier die als ze op het etensbord verschijnen beduidend veel minder kilometers hebben afgelegd dan andere producten. Goed eten is ook gezond eten. Met aandacht voor natuur, voor dieren en voor de mensen die het telen, kweken, verbouwen, vangen, fokken en maken. Het is eten waarvan je weet waar het vandaan komt en wat ermee gebeurd is. Vers, lekker en goed voor een ieder”, zo verklaart Stam.
Tot de ‘Van Hier’-leveranciers behoren Fruitbedrijf Horstink uit Steenderen, IJsboerderij ‘t Dommerholt uit Borculo, Bakker Knippenborg uit Zieuwent (brood), Bakkerij Nollen uit Hengevelde (banket), Aardbeienbedrijf Mariënvelde uit Mariënvelde, Versboerderij Daalwijk uit Geesteren (zuivelproducten), Wegdam Eieren uit Lochem en Vroetende Varkens uit Halle (varkensvlees).

Circulariteit
Het meest trots is Pieter Stam misschien wel op de samenwerking met de Wroetende Varkens. “Hier gaat al ons voedsel naartoe, dat we niet meer mogen verkopen en dit varkensvlees komt weer terug in de winkel. De eerste stap naar volledige circulariteit is gezet. Tevens hebben we de winkel flink verduurzaamd. Zo verbruiken we geen gas meer, is het dak opnieuw geïsoleerd en hebben we warmteterugwinning in de winkel.”

Binding
Om een nog sterkere binding met de lokale en regionale leveranciers te verkrijgen brengt Pieter Stam met zijn personeel op gezette tijden een bezoek aan de producenten. Pieter Stam: “Zo hebben we recent een bezoek gebracht aan Fruitbedrijf Horstink in de Steenderense buurtschap Rha. Hier hebben we onder meer kunnen zien hoe de appels en peren in het koelhuis worden opgeslagen.”

Begin volgend jaar gaat Plus Stam een eigen bier verkopen dat men gaat betrekken van de Groenlose bierbrouwer ‘t Brouwersnös en waarbij Stam de bekende Ruurlose bierdeskundige Alian Schepers heeft betrokken. Uiteraard worden hier ook weer Achterhoekse ingrediënten voor gebruikt. Zo komt de hop uit Zieuwent en de mout uit Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo