Het personeel van Coop Ruurlo met op de voorgrond Nick Veldhuis sloten de Coop-periode afgelopen zondag af met een gezamenlijke barbecue. Foto: PR
Het personeel van Coop Ruurlo met op de voorgrond Nick Veldhuis sloten de Coop-periode afgelopen zondag af met een gezamenlijke barbecue. Foto: PR

Coop Ruurlo heeft haar deuren definitief gesloten

Economie

Boni opent 16 juli haar vestiging aan de Leeuwerik-straat

RUURLO – Het was medewerkster Gerdie ter Maat die afgelopen zaterdag rond het middaguur voor de allerlaatste keer de deur achter zich dichttrok van de Ruurlose supermarktvestiging van de Coop aan de Leeuwerikstraat. De supermarktnaam Coop verdwijnt namelijk na vele decennia uit Ruurlo én uit ons land. Met de sluiting behoort na bijna een eeuw de omschrijving van de ‘coöperatiewinkel’, zoals de oudere Ruurloërs de supermarktwinkel van de Coop nog steevast noemden, tot het definitieve verleden. Hoewel, Plus en Coop die nu fuseren wordt als nieuwe gecombineerde coöperatie Plus U.A. omschreven. Op de locatie van Coop Ruurlo opent supermarktketen Boni op zaterdag 16 juli een nieuwe vestiging.

Door Jan Hendriksen

Het had Gerdie ter Maat – Nijhof wel geëmotioneerd toen afgelopen winter bekend werd dat de naam Coop zou gaan verdwijnen. “Ik ben er nu wel aangewend geraakt. Maar ik had in het begin er best veel moeite mee dat we afscheid moesten nemen van de winkel en dat er een andere supermarktketen in komt. Positief is dat we allemaal kunnen blijven werken in de winkel. De mooie warme oranje merkkleur van Coop maakt weliswaar plaats voor het rood van Boni. Maar de winkel wordt weer ingericht als een supermarkt. En dat doet ons allen goed”, zo verklaart de 51-jarige geboren en getogen Ruurlose, die sinds haar vijftiende werkzaam is voor Coop. De supermarkt was toen nog aan de Zuivelweg gevestigd in het pand waarin nu onder meer de Hema, Kaas en Meer en The Readshop is gevestigd. In de komende weken wordt de supermarktwinkel geheel gestript en opnieuw ingericht. “Het personeel brengt in de komende dagen een bezoek aan de hoofdvestiging van Boni in Nijkerk om intern nader kennis te maken met de nieuwe keten en zal in de komende weken volop worden bijgeschoold, zodat men op zaterdag 16 juli onder de naam van Boni open kan gaan”, zo vertelt filiaalmanager Nick Veldhuis, die ook de nieuwe vestiging van Boni in Ruurlo gaat leiden. En net zoals Gerdie ter Maat is een groot aantal van haar collega’s vanaf 16 juli in de nieuwe vestiging terug te vinden. “Wat dat betreft verandert er niet veel en blijft veel hetzelfde”, zo weet Veldhuis, die de nieuwe uitdaging met vertrouwen te gemoed ziet. Ruurlose Ineke Vruggink, die de supermarkt 35 jaar lang als vaste klant bezocht, was eind vorige week toen ze voor de allerlaatste keer haar winkelkar vol pakte ‘bedroefd’ dat de naam Coop uit Ruurlo verdwijnt. “Er gaat een stukje geschiedenis verloren. Ik ben benieuwd wat Boni ons te bieden heeft”, was haar reactie.

Geschiedenis
De wortels van de Coop gaan terug tot het eind van de negentiende eeuw. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen winkeltjes. Hier verkochten ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen aan leden. Er kwamen steeds meer van dit soort winkels. Eerst vooral lokaal, maar door fusies ontstonden ook plaatselijke en regionale coöperaties zoals ook in Ruurlo. De eerste vestiging van de ‘coöperatieve kruidenierswinkel’ in Ruurlo was aan de Stationsstraat te vinden waar de voormalige meelcoöperatie en later CLV De Graafschap was gevestigd.
In de jaren zestig kwam het grootwinkelbedrijf op en vestigde de Coop zich in het centrum van Ruurlo. Dit maakte het steeds noodzakelijker voor coöperatieve winkels om de krachten te bundelen en zo een sterkere positie te realiseren. Er werd geprobeerd om alle lokale en regionale verbruikscoöperaties te verenigen in Coop Nederland. Helaas kwam de bundeling van krachten te laat op gang. Daardoor ging het in 1973 mis: de winkels en productiebedrijven van Coop Nederland kwamen in handen van de concurrentie. Twee regionale coöperaties bleven buiten de activiteiten van Coop Nederland: Coop Zaanstreek – Kennemerland en Coop Gelderland. Zij gingen in 1982 verder onder de naam Coop ’82 U.A. In 1999 veranderde de naam in Coop Nederland U.A,  In 2001 fuseerde consumentencoöperatie Coop Nederland met ondernemerscoöperatie Codis. De bedrijven vonden elkaar tijdens een zoektocht naar een betere marktpositie. Die was noodzakelijk met het oog op continuïteit. CoopCodis was een feit. In 2010 wijzigde de naam weer in Coop Nederland. Dankzij deze fusie ontstond en krachtige, moderne coöperatie van consumenten en ondernemers met veel oog voor mensen en de maatschappij. Eind 2021 telde Coop 314 supermarkten en een marktaandeel van 3,9 procent.

Fusie met Plus
Eind 2021 besloten Plus en Coop te fuseren om zo een nog krachtiger marktpositie te realiseren. De oprichting van de nieuwe gecombineerde coöperatie Plus U.A. was per 3 januari 2022 een feit. De leden van de coöperatie zijn de zelfstandig supermarkt-ondernemers en een vijftigtal consumenten. De nieuwe coöperatie is met circa 550 winkels de derde grootste servicesupermarkt van Nederland met een consumentenomzet van circa vijf miljard euro. De organisatie biedt werk aan ruim 40.000 medewerkers en bedient elke week meer dan 4,5 miljoen klanten. Het fusiebedrijf krijgt één geïntegreerd servicekantoor in Utrecht. De ombouw van Coop-winkels naar de Plus-formule neemt naar verwachting zo’n drie jaar in beslag. Op 21 december 2021 keurde de ACM de fusie tussen Plus en Coop goed op voorwaarde dat er twaalf winkels vervreemd worden in plaatsen waar zowel een Coop als Plus supermarkt was te vinden. Door de voorgenomen verkoop aan Boni wordt de eerste stap om invulling te geven aan deze voorwaarden genomen. Het betreft naast de winkel in Ruurlo de winkels in Harmelen, Hollandscheveld, Stolwijk, Terborg, Wehl, Groot-Ammers en Ravenstein.

Het was medewerkster Gerdie ter Maat die afgelopen zaterdag rond het middaguur voor de allerlaatste keer de deur achter zich dichttrok van de Ruurlose supermarktvestiging van de Coop aan de Leeuwerikstraat. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo