Anouk Meerbeek en Gertie Wolsink (midden) van Reurpop selecteerden onder toeziend oog van de 'kunstenaars' tien foto's voor het festival. Foto: Jan Hendriksen.

Anouk Meerbeek en Gertie Wolsink (midden) van Reurpop selecteerden onder toeziend oog van de 'kunstenaars' tien foto's voor het festival. Foto: Jan Hendriksen. 

Samenwerkingsproject tussen Culturije, Fit-Art en Reurpop

Cultuur

RUURLO – “Oeps, jullie hebben het ons absoluut niet gemakkelijk gemaakt. Wat een prachtige foto’s en wat een mooie creatieve feestelijke bewerkingen. Ze zijn allemaal bijna even mooi. Maar we zullen een keus maken waarin we heel specifiek Ruurlose kenmerken gaan meenemen. Want dat is herkenbaar voor menige Ruurloër die ons festival in juni zal bezoeken. Zoals deze foto waar Sophia’s Lust een prominente plek inneemt. De muziekvereniging is namelijk onvoorwaardelijk aan Ruurlo verbonden.”

Door Jan Hendriksen

De bestuursleden Anouk Meerbeek en Gertie Wolsink van Stichting Vrienden van Reurle, die het jaarlijkse muziek-, theater- en spektakelfestival Reurpop organiseert, had vorige week vrijdagmiddag geen gemakkelijke opdracht gekregen van Culturije en Fit-Art om de tien naar hun inziens mooiste versierde foto’s uit een totale collectie van 25 foto’s te selecteren. De tien foto’s die Meerbeek en Wolsink uiteindelijk uitzochten zullen op groot formaat worden afgedrukt tot aantrekkelijke blikvangers en tijdens de komende editie van Reurpop op 7, 8 en 9 juni te bewonderen zijn op het festivalterrein aan de Wiersseweg. De foto’s zullen worden vergroot tot bouwhek doeken en een prominente plek krijgen. “Waar? Dat zullen we nog nader gaan bepalen. Maar bij de ingang zou een prima optie kunnen zijn. En alle andere niet geselecteerde foto’s zouden we bijvoorbeeld in de artiestentent kunnen ophangen”, zo was de gedachte van Gertie Wolsink.
Culturije en Fit-Art hadden voor dit project de samenwerking met Reurpop gezocht en een subsidie voor dit kunstproject bij het DELA - fonds gevraagd en gekregen. Het project werd uitgevoerd door Margreet Markus, kunstenaar uit Ruurlo. In eerste instantie leverde een oproep om voor dit project ‘feestfoto’s’ in te brengen, die betrekking hadden op Ruurlo, geen enkele respons op. Maar Markus liet zich niet voor een gat vangen en zocht vervolgens contact met de Historische Vereniging Old Reurle die een dvd met duizenden foto’s van de Ruurlose Septemberfeesten beschikbaar stelde. Hieruit maakte Markus een selectie van bijna dertig foto’s die door Jolanda de Jong, Els Morsink, Lidy Blaauw, Jolanda Verweij, Liesette Wetzels, Vincent Markus en Margreet Markus tijdens vier creatieve workshops werden ‘bewerkt’.

Project
Het achttal was vrijdag grotendeels aanwezig bij de selectie. De workshops waren één van de projecten die passen in het programma ‘Kreggel & Kwiek in Berkelland’. Met het project ‘Kreggel & Kwiek’ wordt de komende jaren door Culturije in samenwerking met Fit-Art en allerlei andere partners met, door en voor alle senioren in Berkelland een nog breder cultuuraanbod gemaakt dat aansluit op de wensen van deelnemers. “Je bent immers nooit te oud om nieuwe dingen te leren en nieuwe mensen te ontmoeten”, meent Margreet Markus.

Mooie dingen
Sinds een jaar werkt Culturije, de cultuur- en erfgoedpartner van gemeente Berkelland namelijk nauw samen met Fit-Art. Met name daar waar kunstparticipatie bijdraagt aan meer welzijn, verbinding en inclusie. “En daar is Reurpop een mooi voorbeeld van. We gaan in de komende tijd samen nog veel meer mooie dingen doen in Berkelland zoals in Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo en natuurlijk ook in alle (kerk)dorpen en kernen”, belooft programma manager Joske Elsinghorst van Culturije.

Een typerend beeld van een bewerkte foto van de optocht van de Septemberfeesten uit de vorige eeuw in de omgeving van voormalig Café Ras. Foto: PR.
Muziekvereniging Sophia's Lust in een sfeervol bewerkte foto die komende zomer levensgroot op Reurpop is te zien. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant