Bertus ter Weeme tussen al zijn zuivel gebruiksvoorwerpen die hij aan het Zuivelmuseum in Wapenveld schenkt. Foto: Jan Hendriksen

Bertus ter Weeme tussen al zijn zuivel gebruiksvoorwerpen die hij aan het Zuivelmuseum in Wapenveld schenkt. Foto: Jan Hendriksen 

Bertus ter Weeme schenkt gebruiksvoorwerpen aan Het Zuivelmuseum

Cultuur

RUURLO – “Ik neem er met weemoed afscheid van. Maar op deze manier blijft het bewaard voor de toekomst en kan men er van blijven genieten. Ik ben inmiddels 76 jaar en heb ook niet het eeuwige leven. Volgende week woensdag komen vrijwilligers van het Zuivelmuseum in Wapenveld met drie auto’s met aanhangers alles ophalen. Dan zal het best wel even slikken zijn. Maar het is mooi geweest.”

Door Jan Hendriksen

Ruurloër Bertus ter Weeme moet er nog even aan wennen. Maar zijn grote verzameling van allerlei gebruiksvoorwerpen en materialen, die verbonden waren aan de zuivelindustrie en melkwinning, waarin Ter Weeme vier decennia werkzaam was en verzameld had, worden vanuit Ruurlo naar Wapenveld verhuisd. Oude melkbussen, machinale melkemmers, monsterkistjes, monsterflesjes, tegeltjes, mappen met allerlei administratieve zaken. Ter Weeme heeft een zolder en kamer vol met historische gebruiksvoorwerpen uit de zuivelindustrie. Zijn verzameling mag dan ook best uniek worden genoemd. Monsterflesjes van voor de Tweede Wereldoorlog die gebruikt werden voor kwaliteitsmonsters. Het is zomaar een voorwerp uit zijn verzameling waarop hij trots is. En dat liet Ter Weeme bij tijd en wijle ook weten tijdens zijn lezingen die hij met enige regelmaat voor onder meer historische verenigingen verzorgde. Maar na corona kwam daar een einde aan. “En toen ben ik gaan nadenken over wat is met mijn collectie en met de vier presentaties die ik had samengesteld moest gaan doen.”
Ooit schonk Bertus al eens een grote botermachine uit ruimtegebrek aan de Historische Vereniging Old Reurle die tot vorig jaar een landbouwwerktuigen museum exploiteerde bij voormalig Familiepark Cactus Oase in Ruurlo. “Maar die expositie werd jammer genoeg ontmanteld en opgeheven. Een schenking van al mijn spullen aan Old Reurle was dus geen optie. De botermachine ging uiteindelijk ook naar het Zuivelmuseum in Wapenveld. En nu volgen mijn gebruiksvoorwerpen en archiefmateriaal. Nu is de cirkel rond.”

Overdragen
Een tijdsbeeld bewaren was Ter Weemes drijfveer om zijn zuivelcollectie aan te leggen. “Iets dat jaren plaatsvond verdwijnt soms ineens heel snel. Het is toch prachtig om nog eens terug te kijken. Want wat we nu hebben is te danken aan het verleden”, was dan ook jarenlang Bertus’ motto. Kennis overdragen, dat was wat hij ook het liefste deed. Ooit begon de geboren Larense boerenzoon als jongste bediende bij de voormalige zuivelfabriek aan de Holtenseweg in Laren. Via Mel-Ami in Borculo-Ruurlo en het COKZ (Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) wees Bertus als adviseur de boeren erop hoe ze betere kwaliteit melk aan de fabriek konden leveren.

De grootste verandering die de Ruurloer in al die jaren meemaakte was de ontwikkeling van bussenmelk naar tankmelk. “Een prachtige maar ook een ingrijpende en roerige periode voor menige veehouder in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Men had geen keus. Gevolg was dat talrijke bedrijven met enkele koeien het voor gezien hielden.“ De meeste spullen uit zijn collectie heeft Ter Weeme te danken aan zijn vele contacten die hij had in de zuivelindustrie en de veehouders waar hij over de vloer kwam. “Ik kreeg het aangeboden of vroeg erom als bedrijven bijvoorbeeld gingen stoppen of dat het vervangen werd.” Maar aan zijn verzameling komt volgende week een einde. Er zal wat meer ruimte komen in huize Ter Weeme nu alle gebruiksvoorwerpen naar Wapenveld verhuizen. 

Zuivelmuseum
Het Zuivelmuseum in Wapenveld, met de volledige naam Stichting Nederlands Zuivelmuseum, is een samenwerkingsverband tussen de stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten. Beide stichtingen zien het als gezamenlijke missie om de rijkdom van het Nederlands erfgoed zichtbaar te maken. Men zet zich in om de historische functie van de IJsselhoeve Erve IJzerman en de kennis en materialen over de Nederlandse zuivelhistorie over te brengen op volgende generaties.

Bertus ter Weeme tussen al zijn zuivel gebruiksvoorwerpen die hij aan het Zuivelmuseum in Wapenveld schenkt. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant